Castrul Roman si Cetatea din Alba Iulia

Castrul Roman a reprezentat unul dintre cele mai puternice si infloritoare centre de conducere romana din vremea Daciei. Dupa trecerea anilor si dupa ce pe acest loc au fost purtate numeroase lupte, acum au ramas doar ruine ale Castrului. Cu toate acestea, zona este foarte bine conservata si ingrijita, desi au trecut 2000 de ani de la construirea sa, iar sute de turisti vin anual aici.

Obiectivul mai este cunoscut si sub numele de Apulum, asa cum este el amintit in istorie, fiind asezat in zona Apoulon, o asezare dacica, si este parte a Cetatii Alba Iulia.

Castrul este dispus in forma de stea, fiind imprejmuit de un sant lat si adanc, in care pe vremea dacilor era apa. Scopul acestui sant era de aparare a cetatii, deoarece inamiciilor le era mai greu sa atace zona, daca era inconjurata de apa. Forma de stea a cetatii poate fi vazuta doar de sus, iar proiectantii asezarii au preferat aceasta forma tot din motive defensive. In plus, cetatea este construita pe un deal, este pozitionata mai sus fata de restul orasului Alba Iulia, pentru ca locuitorii cetatii aveau nevoie sa vada din timp daca trupe inamice se apropie de ei.

In prezent, spatiul a fost restaurat, in asa fel incat turistii sa il poata vizita cu usurinta. La intrare o sa observati o poarta inalta, alba, care arata aproape la fel ca acum 2000 de ani, apoi o sa traversati un pod de lemn, restaurant recent, de-o parte si cealalta a podului fiind santuri. Dupa ce o sa traversati podul, o sa ajungeti in Castru. Aici puteti vedea inca ruinele, iar un ghid o sa va ajute cu explicatii cu privire la rolul lor initial.

Mai mult decat atat, la intrarea in Cetate o sa intampline mai multi strajeri, ce poarta haine asemanatoare cu cele purtate de paznicii daci. Acestia au arme care seamana cu cele folosite in acele timpuri si chiar coafura este aceeasi. De curand, aici au fost descoperite artefacte din vremea Daciei, cum ar fi: vase, unelte, sculpture, arme. Toate acestea au fost trimise la muzeul din Alba Iulia, muzeu ce se afla in imediata apropiere a cetatii.

Daca doriti sa ramaneti cu amintiri placute din acest loc, gratuit, puteti face poze cu acesti strajeri. De asemenea, va puteti plimba prin tot castrul, fara probleme sau va puteti opri la unul din localurile din apropiere.

Nu se percepe taxa pentru vizitare, pentru fotografii, iar suveniruri puteti lua de la unul din magazinele din fata cetatii, acesta fiind singurul element care va aminteste ca nu ati intrat pe taramul Daciei.

Pentru a ajunge usor la ruinele castrului, este recomandat sa intrati in cetate prin Poarta I. O sa o identificati usor, portile fiind marcate. O sa ajungeti la Obelisc si o sa intrati, de fapt, in cetate, prin poarta III si pe langa Celula lui Horea. In partea stanga, o sa zariti poarta Monetatiei Principatului Transilvaniei, loc din care se intinde Traseul celor Trei Fortificatii. Vestigiile se afla langa poarta a III-a, iar de aici puteti privi spre Poarta de Sud, incadrata intre doua turnuri impresionante

Puteti vizita cetatea oricand intre orele 9:00 si 23:00. Adresa: Calea Motilor, nr.5A, Alba Iulia, jud. Alba

Localizare

GPS - Latitudine: 46.066368, Longitudine: 23.568191

Mareste harta

Legenda

  • Castrul Roman si Cetatea din Alba Iulia
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Castrul Roman si Cetatea din Alba Iulia

Alba Iulia