Biblioteca Ducesa Anna Amalia din Weimar

Biblioteca Ducesa Anna Amalia din Weimar, Thuringia, gazduieste o colectie importanta de literaturia germana si documente istorice. Biblioteca contine: 1.000.000 de volume, 2.000 de manuscrise medievale si din perioada modernismului timpuriu, 600 de registre ancestrale, 10.000 de harti si 4.000 de partituri.

Biblioteca de cercetare de astazi are aproximativ 850.000 de volume, cu accent pe colectia de literatura germana. Printre colectiile sale speciale se gaseste o importanta colectie Shakespeare de aproximativ 10.000 de volume, precum si o Biblie din secolul al XVI-lea care are legatura cu Martin Luther.

Biblioteca este numita dupa Anna Amalia, Ducesa de Saxonia-Weimar-Eisenach, care a aranjat in 1766 mutarea colectiei de carte a curtii in biblioteca.

Cladirea principala este Castelul Verde (Grünes Schloss), resedinta Annei, care a fost construit intre 1562 si 1565. Ducesa vaduva a transformat cladirea intr-o biblioteca, in 1761. Ducesa, in cautarea unui tutore pentru fiul sau, ducele Carl August, l-a angajat pe Christoph Martin Wieland, un poet important si un remarcat traducator al lui William Shakespeare. Volumele de Shakespeare care apartineau lui Wieland au format nucleul colectiei. Din punct de vedere arhitectural, biblioteca este faimoasa pentru sala ei ovala in stil rococo, care contine un portret al Marelui Duce Carl August.

Unul dintre patronii cei mai celebri ai bibliotecii a fost Johann Wolfgang von Goethe, care a lucrat acolo intre anii 1797 - 1832. Biblioteca include, de asemenea, cea mai mare colectie Faust din lume. Colectia semnificativa a Ducesei, care cuprinde 13.000 de volume muzicale, este de asemenea disponibila in biblioteca.

Astazi, biblioteca este o biblioteca de cercetare publica a literaturii si istoriei artei. Principalul obiectiv este literatura germana de la clasicism si pana la epoca romantica tarzie.

O parte din colectie a ars intr-un incendiu, la 2 septembrie 2004, fiind distruse 50.000 de volume, din care 12.500 sunt considerate de neinlocuit. Alte 62.000 de volume au fost grav avariate. Cu toate acestea, aproximativ 6.000 de lucrari istorice au fost salvate, inclusiv Biblia lui Luther din 1534 si o colectie de lucrari de Alexander von Humboldt. 28.000 dintre cartile aflate in cladire nu au fost afectate de incendiu. Alte obiecte, cum ar fi masca mortuara a lui Friedrich Schiller au suferit importante pagube, 35 de picturi istorice in ulei fiind complet distruse.

Incendiul a fost cu atat mai tragic cu cat, la sfarsitul lunii octombrie a aceluiasi an, biblioteca urma sa se mute intr-o noua locatie. Unele dintre cartile deteriorate sunt liofilizate in Leipzig, pentru a le salva de la putrezire, ca urmare a daunelor cauzate de apa. Restaurarea cartilor este programata sa dureze cel putin pana in 2015. In iunie 2005, a fost anuntat ca printre manuscrisele care nu se aflau in cladire la momentul incendiului, fiind astfel salvate, se afla carte din 1713 a lui Johann Sebastian Bach, cu denumirea "Alles mit Gott und nichts ohn’ Ihn".

Cladirea bibliotecii a fost restaurata si redeschisa la sfarsitul lunii octombrie 2007, punand la dispozitia celor interesati aproximativ 60.000 de volume. Acestea includ carti neafectate, primele carti restaurate si inlocuiri care au fost obtinute pe piata internationala de carte veche, de la alte biblioteci, sau din donatii. O baza de date on-line listeaza cartile pe care biblioteca vrea sa le achizitioneze pentru a inlocui volumulele pierdute.

Localizare

GPS - Latitudine: 50.979389, Longitudine: 11.331350

Mareste harta

Legenda

  • Biblioteca Ducesa Anna Amalia din Weimar
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biblioteca Ducesa Anna Amalia din Weimar

Weimar