Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Bastionul Graft
Se presupune ca Bastionul Graft din Brasov a fost construit in a doua jumatate a secolului al XVI-lea. A fost aparat si intretinut pe costurile breslei selarilor. Acesta este situat la mijlocul laturii de nord – vest a cetatii si are in apropiere doua turnuri exterioare paza si supraveghere, Turnul Alb si Turnul Negru. Rolul sau era de a intari acest sector, cu foc ce se putea executa atat inspre vest, catre Bastionul Fierarilor, cat si spre nord, catre cel al Curelarilor, asupra atacatorilor ce ar fi reusit sa treaca de Turnul Alb si Turnul Negru.
Forma fortificatiei este dreptunghiulara si are doua nivele de platforme intaritoare cu guri de tragere cu inchizatoare de lemn, basculante pe orizontala si guri de turnare prin care aparatorii cetatii executau foc asupra inamicului cu archebuze si pusti grele de cetate sau turnau smoala topita ori alte lichide fierbinti. Acoperisul bastionului este in doua ape, cu cate doua lucarne pe fiecare. In secolul al XVI-lea zidul de nord-vest al fortificatiei a fost dublat de inca un zid exterior, iar apele care veneau din Schei au fost captate intr-un canal (Graft), care curgea la poalele zidului nou construit. Asadar, pe sub acest bastion care se sprijina pe baza dealului Warthe, curge apa canalului cu acelasi nume. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta pana in dreptul intrarii in Turnul Alb.
In anul 1809, o ploaie torentiala ce a provocat inundatii masive a dus la slabirea zidului exterior de incinta. Arhitectii orasului au considerat necesar ca pentru consolidarea acestora sa se construiasca trei arce de sprijin peste canalul Graft, in aval de bastion. La momentul in care zidul a fost strapuns pentru a asigura a doua iesire a cinematografului Corso (astazi Royal) si cu ocazia constructiei unei case de locuit pentru fabricantul Friederich Czell, doua dintre arcade au fost demolate, in acelasi timp cu o data cu portiunea de zid care le sprijinea. Asadar, din 1902 se pastreaza doar o arcada.
Bastionul Graft a fost renovat in perioada 2004 – 2005. Din aceasta perioada, bastionul gazduieste, la etajul al doilea, o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov cu tematica „Mestesugarii din Brasov - aparatori ai cetatii”. Aici se pot vedea expuse arme, armuri si munitii utilizate la apararea cetatii, panouri informative cu facsimile din documente si fotografii/litografii ale fortificatiilor medievale ale Brasovului.
GPS - Latitudine: 45.642556, Longitudine: 25.585156
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Bastionul Graft