Despre Paphos
Paphos este un oras in partea de vest a Ciprului. Istoria localitatii a inceput in secolul al IV-lea I.H. Locuitorii traiau initial pe inaltimile din vecinatatea tarmului, unde se afla astazi satul Kouklia. In urma unei hotarari a regelui Nikokles, orasul a fost mutat intr-o zona mai joasa, acest fapt aducandu-i mari avantaje in dezvoltarea sa economica.
Iernile sunt foarte blande, iar solul, cu sistemele de irigatie, asigura productia de banane, renumite pentru gustul lor.
Site-ul arheologic Paphos este inscris in Patrimoniul Cultural UNESCO. Paphos este, de asemenea, un oras plin de monumente istorice de mare valoare si se presupune a fi locul unde s-a nascut Afrodita si unul din locurile unde s-a oprit in expeditiile sale regele Richard Inima de Leu.
Vreme indelungata, Paphos a fost oarecum izolat de restul lumii. A devenit accesibil turistilor odata cu construirea aeroportului, la jumatatea anilor 80. De atunci, afluxul de turisti a crescut in mod constant, datorita vestigiilor istorice.
In Paphos veti gasi un amestec foarte interesant de biserici crestine si lacasuri de cult musulmane, mozaicuri stravechi, ruine antice, hoteluri moderne si locuinte ale localnicilor. Intregul oras este inconjurat de ramasitele unor ziduri de aparare, altadata inalte, distruse insa in trecut de un cutremur.
Printre cele mai cunoscute vestigii istorice se numara mozaicurile din secolele III si V, unele dintre ele aflate in stravechile vile, denumite "Casa lui Dionysos", "Casa lui Aion" si "Vila lui Tezeu". Un alt monument interesant, este mormantul cu numele de Agia Salomoni.
In muntele Fabrica sunt sapate catacombe crestine, pline de fresce, inca vizibile, si de atmosfera unor timpuri de mult trecute. In imprejurimile orasului se afla numeroase stanci ce ascund mormintele unor regi din vechime. Frumusetea acestor morminte sapate in piatra si decorate cu coloane dorice, a contribuit la renumele orasului.
Odeonul din Paphos, ce dateaza din secolul al II-lea, este utilizat pentru spectacole de muzica si teatru in timpul verii. In fata Odeonului, se afla agora romana din care se mai pot vedea numai fundatia si unele coloane.
Cea mai faimoasa plaja a Ciprului este de departe plaja Afroditei, locul unde Afrodita s-a nascut din spuma marii. O alta plaja cu adevarat incantatoare este plaja Lara, pozitionata la marginea peninsulei Akamas, zona protejata datorita testoaselor care isi depun ouale aici. Plaja Agios Georgos este o plaja cu nisip si pietricele, cu un port fermecator si cu unul dintre cele mai bune restaurante cu preparate din peste din oras.
Statiunea a devenit repede populata de turisti datorita farmecului, climatului bland si posibilitatii de a gusta unele dintre cele mai vechi vinuri din lume. Cazarea turistilor este usor de facut, in oras existand hoteluri si pensiuni ce ofera servicii si facilitati la standarde internationale.
Farmecul statiunii este dat de portul Paphos care ofera cafenele in aer liber si taverne care te imbie cu preparatele traditionale din peste si cu unele dintre cele mai spectaculoase mozaicuri din lume. Cine alege sa serveasca masa aici are de ales intre diverse varietati de peste proaspat, preparat in diverse moduri sau un mezedes traditional bazat pe fructe de mare, salate si lamaie. Odata cu lasarea serii, alegeti intre barurile si pub-urile din centrul statiunii, bouzukia bar sau un club cipriot cu muzica live.
Cateva linii de autobuz ofera curse regulate in interiorul orasului, dar sunt companii de transport care asigura si legatura orasului cu localitatile invecinate. Pentru turistii care doresc sa viziteze orasul, independent, sunt companii de inchirieri auto, ce pun la dispozitie automobile la preturi accesibile.
Desi abunda in monumente si atractii turistice cu iz istoric, Paphos este si o cunoscuta statiune de litoral. Pentru cei care isi doresc un sejur la mare combinat cu descoperirea unor vestigii istorice si a unor atractii inedite, atunci Paphos poate constitui destinatia turistica mult-visata!