Ghid turistic N'Djamena

Recomandat pentru: muzee, alte atractii

Despre N'Djamena

N'Djamena este capitala si cel mai mare oras din Ciad, cu o populatie de aproximativ un milion de locuitori. Localitatea, port la raul Chari, este situata la confluenta acestuia cu raul Logone, in imediata apropiere a granitei cu statul Camerun.

N’Djamena a fost fondata de comandantul francez Emile Gentil in anul 1900, sub denumirea de Fort-Lamy. In aprilie 1973, presedintele statului Ciad, Fransois Tombalbaye a schimbat numele orasului in N’Djamena, de la denumirea in araba a unui sat din apropiere, Nigamina, care s-ar traduce aproximativ prin “locul de odihna”. Orasul a fost partial distrus la sfarsitul anilor ’70 in urma Razboiului Civil din Ciad, perioada in care aproape toata populatia localitatii s-a refugiat. Si in prezent, orasul este centrul unor confruntari armate intre diferite tabere rebele.

N’Djamena beneficiaza de un climat semi-arid, cu un scurt anotimp ploios si luni intregi in care nu cade o picatura de ploaie. Temperaturile depasesc in mod constant in decursul anului 40 °C.

Temperaturi medii lunare in N'Djamena, Ciad

In N’Djamena se afla unicul aeroport international din tara. De pe acesta decoleaza o singura cursa spre Europa, mai exact, cu destinatia Paris. Dar orasul este legat pe calea aerului de aeroporturi importante de pe continentul african, precum Johannesburg, Addis Abeba, Tripoli, Cotonou, Bangui, Lagos sau Khartoum. Istoric, principala poarta de intrare in oras a fost portul la raul Chari, dar in prezent acesta nu prea mai este folosit. Important de precizat ca N’Djamena nu are legaturi cu alte orase pe calea ferata.
.
Oras musulman, intesat de numeroase moschei, N’Djamena a fost desemnata in 2009 Capitala Culturii Islamice, un corespondent al titului de Capitala Cultura Europeana de pe Batranul Continent. Catedrala orasului si Palatul Prezidential sunt doua obiective turistice care merita mentionate. De asemenea, nu ratati daca ajungeti la N’Djamena sa admirati raul Chari la asfintit, o priveliste cu adevarat spectaculoasa.

Daca vreti sa faceti o poza in N’Djamena, unde fotografiatul in spatiul public este interzis, trageti o fuga pana la Muzeul National al Ciadului. Situat in apropierea Pietei Independentei, aceasta cladire gazduieste patru camere cu exponate distincte: obiecte preistorice, obiecte protoistorice, arhive si obiecte de artizanat traditional. Chiar daca muzeul nu impresioneaza, multe dintre exponate fiind distruse de-a lungul timpului, ramaneti totusi cu cateva poze prin care sa demonstrati “necredinciosilor” ca ati vizitat capitala Ciadului.

Poate cel mai viu loc din oras este Piata Mare, un bazar de unde puteti cumpara aproape orice, de la carti, la mancare si imbracaminte. Altfel, desi N’Djamena este impanzita de mici magazine, majoritatea produselor expuse la vanzare sunt banale. Dar ganditi in felul urmator: fiecare banut lasat in acest oras are darul sa salveze o populatie care se zbate intr-o saracie crunta. De precizat, daca mai era cazul, ca fiind o tara musulmana, alcoolul este un produs greu de obtinut in Ciad. Chiar si asa, pe stada Charles de Gaulle, zona unde sunt concentrate ambasadele straine, puteti descoperi cateva restaurante cu specific european, unde va veti simti ca acasa. In plus, acest cartier este considerat si cel mai sigur din oras.

N'Djamena