Ghid turistic Ciad

Recomandat pentru: muzee, alte atractii

Despre Ciad

Denumita oficial Republica Ciad si situata un zona central - nordica a Africii, aceasta se intinde pe o suprafata de 1.284.000 km² si numara o populatie de 10.329.208 locuitori, cu o densitate de 8,08 locuitori/km². Conform ultimelor statistici, speranta de viata a louitorilor de aici este printre cele mai scazute din lume, situandu-se la doar 47,61 ani pentru barbati si 49,82 ani pentru femei. Ciadul se invecineaza cu Sudanul, Libia, Camerunul si Nigeria, fiind o tara fara iesire la oceanul planetar. Sub aspect administrativ, tara se imparte in 22 de regiuni, conduse de cate un guvernator. In timp ce populatia tarii este alcatuita din peste 200 de grupuri etnice diferite, limbile oficiale ale statului sunt franceza si araba.

Statul Ciad de astazi are o istorie ce coboara pana in secolelel XI, cand marile state islamice, Kanem, Ouddai si Bagirmi, ocupau zonele nordice ale tarii si unde un rol important in sustinerea economiei, de-a lungul secolelor, l-a avut comertul cu sclavi proveniti din Africa. Incepand cu anul 1897 si pana la declansarea primului razboi mondial, Ciadul este controlat de francezi, fiind inclus in Africa Ecuatoriala Franceza in anul 1958. Doi ani mai tarziu, in anul 1960, Ciadul isi proclama independenta fata de fostii colonosti, sub conducerea lui Françosie Tombalbaye. Moartea acestuia, din anul 1975, declanseaza conflicte civile interne, care au durat peste doua decenii, fapt ce a stat la baza instabilitatii politice, sociale si economice. Tensiunile interetnice si neintelegerile de ordin religios intre islamici si crestini, slabesc si mai mult economia tarii si au antrenat de-a lungul timpului, in conflictul intern, si interventia Libiei, Frantei si al SUA.

Progresele inregistrate in ultimii ani sunt destul de nesemnificative, iar tara incearca sa intre pe un fagas normal, prin instituirea unui regim democratic. Astazi, Ciadul este o republica prezidentiala, unde puterea legislativa este detinuta de parlament, iar puterea executiva apartine presedintelui si consiliului de ministri.

Sub aspectul alcaturii reliefului, Ciadul se imparte in mai multe regiuni, printre cele mai importante fiind zonele desertice din nordul tarii, centura Sahel, un teritoriu arid ce ocupa regiunile centrale ale tarii si asa numita Savana sudaneza, cele mai fertile pamanturi ale tarii, situate in regiunile sudice. Unul dintre cele mai mari lacuri din lume – Lacul Chad, cel care a dat si numele tarii, fac din Ciad a doua tara din Africa, traversata de ape. Relieful este destul de variat, cu munti inalti (Tibesti 3.415 m), in zona Saharei, si vaste campii situate in apropierea granitei cu Libia. In regiunile nord–estice ale tarii se afla campia Erdi si masivul Ennedi iar in sud, colinele Ouaddai. Zone cu ariditate extrema se intalnesc in nord (Faya), in timp ce sudul tarii beneficiaza de precipitatii importante, mai ales intre lunile iulie-septembrie. Vegetatia este una specifica stepei, in partea centrala a tarii si de savana, in sud.

Capitala tarii se gaseste in vestul tarii si este orasul cunoscut sub numele de N'Djamena, situat chiar in punctul de intalnire al raului Logone cu fluviul Chari. N'Djamena este construit la 1900, pentru ca doua decenii mai tarziu, sa devina centrul administrativ al Coloniei Ciad. Astazi, capitala este un important nod rutier pentru legaturile cu celelalte orase din Africa si, pe langa cateva institutii de invatamant superior, orasul are un Muzeul National cu importante colectii de paleontologie si etnografie, dar si cateva contructii religioase importante, precum Marea Moschee sau Catedrala catolica.

Regiunile Sahelieni sunt delimitate, la nord, de desertul Sahara si la sud, de regiunie savanei si este locul unde se alfa unul dintre cele mai importante orase din tara, Abéché, situat la 750 km departare de capitala N'Djamena. Acesta se remarca printr-un aer pitoresc, cu stradele placate cu piatra cubica, iar printre atractiile turistice se numara ruinele fostei moschei dar si palatul sultanului. La 450 km distanta de capitala, pe malul raului Logone, se afla al doilea mare oras al tarii, Moundou, devenit in ultimii ani centrul industrial al tarii, in timp ce, in nordul tarii cel mai important oras este Faya, unde economia este bazata pe activitatile agricole.

Desi, poate nu se numara printre destinatiile turistice cele mai cautate, in special, din cauza conflictelor militare interminabile, Ciadul este o tara care are suficiente argumente care sa va convinga sa o vizitati, printre acestea numaradu-se Rezervatia Nationala Zakouma, aflata in sudul tarii, pentru care, in ultimii ani, s-au facut eforturi de conservare a habitatului natural al populatiilor de elefanti. De asemenea, diversitatea etnica si culturala, fac din aceasta tara o destinatie turistica ce nu trebuie ignorata.