Cum se ajunge in China

Calatoria cu avionul in China

China are 20 de aeropoturi internationale si zece companii nationale de zbor. Cel mai important aeroport, situat in capitala Beijing, Beijing Capital International Airport (PEK) se afla la 25 km distanta de Piata Tiananmen. 66 de companii aeriene opereaza zboruri de pe acest aeroport cu 88 destinatii interne si 69 destinatii internationale. Terminalul III, modernizat in anul 2008, este al doilea ca marime din lume, dupa cel din Dubai. Legatura intre aeroport si centrul orasului se face cu Airport Express, o linie de metrou care preia calatorii de la Terminalele I si II si ii transporta in Donzhimen via Sanyuangiao. Calatoria de 28 km de la aeroport in centrul orasului dureaza 20 de minute. Exista si 9 linii de autobuz care fac legatura cu Gara centrala si Gara de vest. La fel de eficiente sunt si cele 5 linii Interciy care fac legatura intre aeroport si Tianjin si Qinhuandao. Toate marile companii ale lumii au curse pe aceste aeroport, iar din Europa, Air France zboara de la Paris la Beijng, British Airways de la Londra, Swiss Air, de la Zurich, Alitalia de la Roma si Turkish Airline, din Istanbul. Cea mai importanta companie nationala chineza, Air China, are 50 destinatii internationale si 85 de destinatii interne. Aeroportul, pe langa multe facilitati standard oferite calatorilor, are o zona denumita „bucatarie globala” care cuprinde 72 de restaurante si magazine cu bucatarie chinezeasca, europeana si una asiatica, de la produse de panificatie pana la diverse sortimente de dulciuri. Exista si o zona comerciala care atinge suprafata de 12.600 m², 10.600 m² zona de duty-free, si zona de 7000 m², care include banci si un centru de afaceri. Ca sa va faceti o idee, zona comerciala a aeroportului este de doua ori mai mare decat Centrul Comercial Lufthansa din Beijing.

Al doilea mare aeroport international, Chongqing Jiangbei International Airport (CKG) este situat la 21 km departare NE de orasul Chongqing, in Lianglu. Aeroportul face legatura 50 destinatii interne si patru destinatii internationale si este prevazut cu camere de odihna si facilitati pentru persoanele cu dizabilitati, parcare (1 yuan/h), cafenele, restaurant si magazine. Practic, in China, fiecare mare oras al tarii are un aeroport. Preturile pentru zborurile interne sunt accesibile, iar daca apelati la agentia de bilete a hotelurilor, puteti economisi pana la 15% din pretul biletului. Zborurile inregistreaza rare ori intarzieri. In Shanghai sunt doua aeroporturi internationale, Hongqiao International (SHA) un aeroport modern care ofera facilitati pentru pasageri, la fel ca Pudong International (PVG), un aeroport cu restaurante dintre cele mai luxoase. Aeroporturi importante sunt si la Chengdu (CTU), Kunming (KMG), Xi’an (XIY), Hangzhou (HGH), si Xiamen (XMN). Cel mai important aeroport din Guangzhou, totodata, unul dintre cele mai aglomerate si al doilea ca marime din tara, Guangzhou Airport (Baiyun) al carui nume se traduce (nori albi) a fost botezat astfel, dupa numele muntilor in apropierea carora se afla. Pentru a ajunge de la Bucuresti la Beijing aveti mai multe variante cu companii intenationale europene, fie cu conexiune prin Istanbul, fie prin Londra, un zbor care dureaza in medie 15 ore.

Calatoria cu autobuzul in China

Calatoria cu autobuzul este una din variantele de calatorie alese de turisti, datorita vastului sistem de autostrazi care face legatura intre principalele orase ale Chinei. Toate liniile de autobuz sunt prevazute cu harti care pot fi achizitionate din principalele gari. Autobuzele au curse zilnice si biletele pot fi cumparate, in avans, din statie sau direct de la sofer. De regula, sunt mai ieftine decat biletele de tren. Autobuzele care circula pe distante lungi sunt prevazute cu aer conditionat si TV, iar cele care circula pe timp noapte, pentru un tarif suplimentar, ofera cusete de dormit. Comparativ cu trenul, desi sunt mai ieftine si mult mai accesibile, sunt mult mai incete. De asemenea, condusul pe drumurile publice in China prezinta anumite riscuri, pe care trebuie sa vi le asumati daca alegeti sa calatoriti cu autobuzul. Soferii de autobuz depasesc in mod frecvent viteza limita admisa, si sa nu va mire daca vorbesc mai tot timpul la telefon. Costul biletelor variaza in functie de categorie. Acestea au aceasi clasificare ca la clasele de transport feroviar. Exista autobuze express ieftine, cele mai aglomerate, de altfel, cu scaune rabatabile, care fac loc cusetelor de dormit, pe timpul noptii. De regula, au prevazute cate o oprire de 10-15 minute, la fiecare 4 ore, in locuri special amenajate, cu toalete publice si zone comerciale. Pentru distante mai mici, exista minibus, prevazut cu 20 de locuri. Acestea nu pleaca niciodata in cursa pana nu sunt ocupate toate locurile, asa incat nu au ore fixe de sosiri/plecari. Exista doua clase de autobuze, cele ieftine (poo-tohng) si cele express (kwye). Acestea din urma sunt mai scumpe si ofera conditii de calatorie mult mai bune. Din pacate, statiile de autobuz sunt marcate doar cu caractere chinezesti, ceea ce ar putea sa va ridice probleme in ce priveste orientarea, motiv pentru care este recomandat sa aveti cu voi o harta a mijloacelor de transport care sa va indice numarul de autobuz si rutele pe care circula. In principalele orase autobuzele sunt, in general, foarte aglomerate si circula doar in intervalul 6.30-19.30, dar sunt si orase unde aceaste circula pana la orele diminetii.

Calatoria cu trenul in China

Compania chineza de transport beneficiaza de unul dintre cele mai complexe sisteme feroviare din lume, ceea ce face din calatoria cu trenul nu numai o placere, dar si un mod convenabil si rapid de a traversa acest imens teritoriu, de la un capat la altul. Trenurile sunt confortabile si este una dintre modalitatile cele mai ieftine de a calatorie. Puteti rezerva bilete cu 12 zile inainte de plecare, in sistem online, sau le puteti achizitiona direct de la gara. Pentru turistii straini, este obligatoriu sa prezentati pasaportul atat la casierie, la achizitionarea biletului, cat si pentru a calatorii cu trenul. Sistemul feroviar este gestionat printr-un computer central, astfel ca, puteti sa va cumparati biletul de la orice gara, indiferent de ruta pe care doriti sa o parcurgeti. In capitala Beijing sunt 3 mari gari – Gara Principala – (Gara Beijingzhan), Gara Beijing Xi/Xizhan si Gara Junshibowuguan. La Gara centrala din Beijing se pot achizitiona bilete pentru rutele interne, iar de la Gara de Vest, puteti cumpara si bilete pentru rutele externe, cum ar fi pentru trenul Tran- Siberian, care circula de la Beijing la Ulan Bator si Moscova sau pe ruta Beijing - Hanoi. De la Gara Hongqiao, din Shanghai, puteti cumpara bilete pentru trenurile rapide. Toate garile sunt prevazute cu ghisee cu functionari vorbitori de limba engleza.

Trenul de mare viteza care face legatura intre Beijing si Shanghai, inaugurat in 2011, parcurge aceasta distanta in 4 ore si 48 de minute. In general, trenurile inregistreaza foarte rar intarzieri si sunt impartite pe diverse categorii. Astfel, categoria „Z” este cea mai rapida si mai moderna, si circula pe distante lungi, cum ar fi ruta Beijing – Xian. Mai exista si cele de categoria „D”, vagoane de dormit, cum sunt cele intalnite pe ruta Beijing –Shanghai. Exista patru tipuri de trenuri. Soft sleeper - Cel mai folosit de turisti este vagonul de dormit, cu patru paturi supraetajate. Sunt curate si acceptabile ca pret. Unele sunt dotate cu TV si acumulatori de laptop si fierbator de apa. Categoria Hard sleeper – sunt mai ieftine decat cele din categoria Soft sleeper, sunt prevazute cu 6 paturi, fara usa, si nu au TV. Categoriile Soft seat/hard seat sunt echivalentul trenurilor de cls.I si a II- a din Europa. Aceste trenuri sunt ideale pentru calatoriile mai scurte. Trenurile de categorie lux includ rutele Beijing - Hong Kong, Beijing – Shanghai si Beijing - Xian. Au cate doua cusete in compartiment, prevazute cu toalete private. Trenurile sunt identificate prin litere care indica categoria trenului. Categoriile C, D, si G ( trenuri moderne de mare viteza, vagoane de dormit). Sunt cele mai bune, cu dotari ultra moderne si circula cu viteze care ajung la 300km/h. Cele din cat. „Z” (trenuri express), difera foarte putin de cele din categoria superioara. Categoria „T”, acestea sunt trenurile de mare viteza, iar cele din categoria „K”, sunt inferioare celor din categoria „Z”. Imbarcarea se face cu 30 de minute inainte de plecarea din gara. Sub aspectul costurilor, acestea difera in functie de categorie. Astfel, 1 calatorie Beijing-Shanghai va costa 65USD/ hard sleep si 165 USD/ cat. de lux, in conditiile in care pentru cuseta cu 4 locuri platiti 128 USD/pers. Iar de la Beijing la Xian platiti 50 USD/ hard sleep si 135 USD/ cat. de lux.

Calatoria cu taxiul in China

Taxiurile sunt relativ ieftine in China. Daca apelati la serviciile unui sofer de taxi, scrieti pe hartie destinatia unde doriti sa ajungeti, daca sa poate, cereti ajutor si notati-o in chineza. Este destul de greu sa gasiti un sofer care sa inteleaga limba engleza. De asemenea, asigurati-va ca soferul a pornit aparatul de taxat la plecarea in cursa. In general, primii 3 km costa intre 5 si 10 Y, iar pentru fiecare km in plus mai platiti 2 y. O varianta destul de intalnita este sa inchiriati un taxi cu sofer pentru o jumatate sau chiar pentru o zi intreaga. In general, va costa intre 300 si 500 Y/ pentru o zi intreaga, la care mai adaugati si masa de pranz a soferului. Taxiurile stationeaza in fata garilor, aeroporturilor si hotelurilor si pot fi recunoscute dupa culorile rosu, verde si galben.

Calatoria cu masina in China

In primul rand, trebuie spus ca in China nu puteti conduce un autoturism doar pe baza carnetului de conducere international. Este necesar sa obtineti carnetul de conducere de la autoritatile chineze. Pentru asta, trebuie sa sustineti un test computerizat care cuprinde un numar de 100 de intrebari cu multiple variante de raspuns. Rezultatul testulului trebuie sa ateste ca aveti cunostinte despre regulile de circulatie din aceasta tara. In general, examenul se poate efectua in limbi de circulatie internationala sau, dupa caz, va este permis un translator care sa va ajute cu intelegrea intrebarilor (tarif, 100Yuan). Daca picati testul, puteti sa mai sustineti o data examenul, fara sa achitati taxe suplimentare. In unele regiuni ale Chinei, este suficienta proba teoretica, si nu mai sunteti obligati sa sustineti proba practica, mai ales daca sunteti deja posesorul unui carnet de conducere emis de alt stat. Daca in mod fericit ati trecut examenul, veti sti ca in China autoturismul se conduce pe partea dreapta a drumului. Aici exista o retea de drumuri care insumeaza 1.809.892 km, din care 82% sunt drumuri pavate. Carosabilul are mai multe benzi de circulatie pe sens, iar soferii chinezi, in general, nu sunt deranjati de aglomeratia din jurul lor. Pe drumurile secundare, veti intalni in mod constant persoane care circura cu carucioare sau cu vehicule trase de animale. Semnele rutiere scrise in limba chineza au traducere in limba engleza si sunt similare cu cele din tara noastra. In orase, drumurile sunt foarte aglomerate, motiv pentru care, veti vedea in mod constant motociclisti si biciclisti strecurand-se printre automobile. Drumurile rurale sunt in general bune, acoperite cu pietris. Condusul autoturismului pe timp de noapte nu este recomandat in China din cauza slabei iluminari a drumurilor publice. Drumurile rurale nu numai ca nu sunt iluminate, dar sunt in mod curent traversate de animalele domestice sau de animale salbatice (yaci, leoparzi, carpioare, ursi etc). Parcarea se efectueaza, de regula, in spatii special semnalizate. Pentru 1 L benzina platiti 1.4USD, iar pentru 1 L motorina/1.31 USD. Limitele de viteza maxima admise sunt 30km/h in oras, 40 km/h pe drumurile nationale, 100 km/h pe drumurile expres si 120 km /h pe autostrada. Conditiile de drum difera de la o regiune la alta. In provinciile vestice, drumurile sunt mai slab amenajate fata de zona estica, de coasta, din Gunagzhou. Traficul rutier, in marile orase, este extrem de aglomerat si va poate ridica mari probleme. Beijingul se confrunta in mod obisnuit cu un trafic supraaglomerat. Shanghailul este relativ decongestionat, ca urmare a extinderii drumurilor express si tunelurilor. Zona vestica a tarii este de-a dreptul sufocata de numarul mare de participanti la trafic. Capitala este singurul oras al tarii unde nu platiti taxe de autostrada. Altfel, exista tarife si pentru drumurile nationala si chiar pentru cele provinciale. Autostrazile in China sunt catalogate pe litere: „G” pentru – autostrazi nationale, unde puteti ajunge usor la 100 k m/h ; „S” pentru autostrazi de provincie, sunt de o calitate inferioara, iar viteza este redusa, mai ales daca traverseaza rezervatii naturale; si in cele din urma autostrazile „X”, categorie in care intra drumuri publice, aflate intr-o stare mai putin buna. Autostrazile express au indicatoare in chineza/engleza. Pe acesasta categorie de drumuri se circula cel mai bine, exista numeroase benzinarii, zone de odihna special amenajate si foarte rar apar ambuteiaje.