Despre Insula Pastelui
Insula Pastelui (Isla de Pascua) este una dintre cele mai vizitate insule din America de Sud, si, in mod ironic, cea mai putin populata si izolata din lume. Aceasta apartine Patrimoniului Mondial UNESCO datorita pericolelor culturale si de mediu in care se afla. Insula Pastelui a fost anexata ca apartinand tarii Chile in anul 1888.
Insula Pastelui are o lungime de aproximativ 24.6 kilometri si o latime de aproximativ 12.3 kilometri, in interiorul ei gasindu-se 3 lacuri vulcanice, de apa dulce. Aceasta este o insula ce detine, in mare parte, 3 vulcani inactivi, acestia fiind cateva dintre obiectivele turistice importante ce pot fi vizionate pe Insula Pastelui.
In fapt, acum cateva secole, Insula Pastelui a fost locuita de foarte multe persoane, dar acestia au murit, datorita bolilor aduse de europeni, de foamete sau au fost relocatie, pentru a fi folositi ca sclavi. Mai tarziu, in secolul al XX-lea, Insula Pastelui a devenit o baza militara a tarii Chile, iar turismul a fost, inevitabil, oprit. Cu toate acestea, datorita unei intelegeri intre Chile si Statele Unite ale Americii, in anul 1985, Aeroportul care se afla pe Insula Pastelui a fost marit, pentru a spori numarul de turisti care vor vizita aceste meleaguri. Desi ea nu apartinea, in totalitate, tarii Chile, un act constitutional, eliberat in secolul al XXI-lea, a proclamat acest fapt.
Insula Pastelui este recunoscuta a fi, de catre ecologisti, ca fiind o ecoregiune, datorita padurilor subtropicale de foioase care au existat, in trecut. De asemenea, aici exista o specie unica de palmier, care, in ziua de azi, este pe cale de disparitie, datorita exploatarilor ce au avut loc.
Cu toate acestea, motivul principal pentru care turistii viziteaza aceasta regiune este, dupa cum v-ati asteptat, Statuile Moai. Nu este stiut scopul acestor statui uriase, care au fost sculptate in piatra, si nici, de asemenea, cine au fost autorii lor. Acestea au o inaltime de 20 metri si o greutate de peste 90 de tone. Exista aproximativ 887 de astfel de statui inregistrate pe intreaga insula. Se crede ca aceasta au fost construite intre anii 1100 si 1680 d.Hr. Datorita unei excavari efectuate in anul 2011, s-a descoperit, de fapt, ca aceste statui erau mai mari, o parte din ele fiind ascunsa in pamant.
Pe teritoriul acestei insule mai pot fi descoperite platforme de piatra, numite Ahu, pereti de piatra, case din acelasi material si petroglife. Petroglifele sunt picturi sculptate in piatra, iar Insula Pastelui detine una dintre cele mai mari si impresionante colectii de acest gen, numarul lor depasind 4000.