Despre Marianske Lazne
Marianske Lazne este o statiune moderna din regiunea Boemia, Republica Ceha. Statiunea se gaseste in jurul a 40 izvoare termale. Infiintata in prima jumatate a secolului al XIX-lea, Marianske Lazne este o statiune noua, comparativ cu alte statiuni din Cehia.
Din punct de vedere istoric, orasul sub actuala denumire dateaza de peste 100 de ani. Prima dovada scrisa dateaza din anul 1273, cand aici era satul Úšovice.
In prezent, orasul are o populatie de 14.300 locuitori, fiind situat in regiunea Karlovy Vary (Okres Cheb din Karlovarský kraj), in partea de vest a Cehiei. Orasul se gaseste la o altitudine de 630 m intre granita cu Bavaria (Oberpfalz) si Kaiserwald (Slavkovský Les), intr-o vale cu panta. Marianske Lazne se afla la o distanta de 170 km de Praga.
De-a lungul anilor, statiunea a atras numerosi vizitatori de renume, printre care scriitorii Goethe si Nikolai Gogol, compozitorii Wagner si Chopin, regele Edward VII al Angliei si Imparatul Austriei, Franz Josef. In fiecare an, in a treia saptamana din august, Marianske Lazne gazduieste Festivalul Chopin, in cinstea marelui compozitor.
Calitatile apelor de aici sunt cunoscute inca din secolul al XIV-lea. In anul 1813, orasul devine statiune termala publica. Dupa cum am mai precizat, gasim un numar de aproximativ 40 de izvoare termale reci si, desi compozitia chimica este diferita, toate contin gaz carbonic.
Printre obiectivele turistice din Marianske Lazne putem aminti Biserica Anglicana, proiectata de arhitectul victorian William Burges si fondata de Lady Anna Scott in memoria sotului, decedat in Mariánské Lázně in anul 1867. Biserica a fost construita in anul 1879, imediat dupa moartea arhitectului Burges. In prezent, nu mai este un lacas de cult ci mai degraba o sala de concerte.
Majoritatea cladirilor din statiune au fost construite intr-o perioada relativ scurta, intr-un stil arhitectonic minunat. In anul 1992, importanta acestui loc a fost recunoscuta de catre autoritatile locale si Mariánské Lázně a fost introdus in patrimoniul cultural, alaturi de numeroasele sale cladiri.