Vechea Biserica Sfantul Nicolae din Hamburg

Doar turla si zidurile exterioare ale acestei biserici neogotice din secolul al XIX-lea au mai supravietuit celui de-al Doilea Razboi Mondial. In prezent, ruinele slujesc ca monument ridicat in cinstea celor ucisi si persecutati in timpul razboiului. Langa turla, care ofera o panorama magnifica asupra strazilor vechi din imprejurimi, se gaseste un centru documentar despre biserica. Este administrat de o organizatie de cetateni care dirijeaza, de asemenea, eforturile private de reconstruire partiala a bisericii si reproiectare a zonei din jur.

Biserica gotica Sf. Nicolae (germana: St-Nikolai-Kirche), a fost anterior una dintre cele cinci principale biserici luterane, Hauptkirchen, din orasul Hamburg. Acesta este acum in ruine, servind ca memorial si un reper important arhitectural. In perioada 1874 – 1876, biserica a fost cea mai inalta cladire din lume si este in continuare cea mai inalta a doua cladire din Hamburg.

Starea actuala a Bisericii Sf. Nicolae este rezultatul restaurarii din 1990 si 2012, ca urmare a demolarii acesteia in 1951. Rettet mor Nikolaikirche este Fundatia responsabila pentru restaurarea bisericii. Fundatia este sprijinita in activitatea sa de orasul Hamburg, adunarea Bisericii Sf. Nicolae, de sponsorii corporativi si de contribuitorii privati. Fundatia este insarcinata cu mentinerea structurii cladirii existente, restaurarea, amenajarea, afisarea evenimentelor din biserica si exploatarea unui centru de informare adapostit in cripta bisericii.

In secolul al XII-lea, Sfantului Nicolae, sfantul patron al marinarilor, i-a fost dedicata o capela. Aceasta cladire din lemn a fost a doua biserica din Hamburg, dupa Catedrala Sf. Maria. In 1335, cu cativa ani inainte de atacul Black Death, a inceput constructia unei biserici cu trei nave. Aceasta cladire a tot fost modificata pana la mijlocul secolului al XIX-lea.. Turnul, care a fost ridicat in 1517, a ars in 1589. Ultimul turn al bisericii vechi Sf. Nicolae a fost proiectat de Peter Marquardt. Turnul Marquardt a avut o inaltime de 122 de metri si cu o magnifica cupola a fost un punct de reper al orasului.

Ca centru al uneia dintre cele patru parohii Hamburg, Biserica Sf. Nicolae a fost puternic implicata in toate dezbaterile teologice, in special in timpul Reformei. Dupa ce ministrul Henning Kissenbrügge a demisionat in 1524, locuitorii l-au ales in calitate de ministru pe Johannes Bugenhagen, un reformator cunoscut si un confident al lui Martin Luther. In 1528 Bugenhagen din Hamburg a devenit predicator la Biserica Sf. Nicolae. Acesta este cunoscut pentru stabilirea ordinii in biserica: a reglementat finantele si alte afaceri bisericesti, cum ar fi programa scolara. Acest ordin a continuat timp de 200 de ani.

Biserica veche Sf. Nicolae a fost prima cladire publica mare care a ars in marele incendiu din mai 1842. Distrugerea Bisericii Sf. Nicolae este descrisa de cronicari ca un eveniment deosebit al acelor vremuri. La scurt timp dupa incendiu, biserica a fost reconstruita din nou, la indicatiile arhitectului Gottfried Semper, insa acest nou proiect nu a placut. In 1846 arhitectul George Gilbert Scott, un expert in restaurarea bisericilor medievale si un reprezentant al stilului arhitectural gotic, a fost insarcinat sa elaboreze un nou design. El a proiectat un naos de 86 metri lungime si o bolta de 28 metri inaltime. Arhitectura a fost puternic influentata de stillul francez si englez, gotic. Biserica noua a fost construita la sud-est, la o distanta scurta de de vechea locatie. Constructia a inceput in 1846, iar la 27 septembrie 1863 biserica a fost sfintita. Tunul de 147.3 metri inaltime a fost terminat in 1874. La acea vreme, Biserica Sf. Nicolae a fost cea mai inalta cladire din lume, pana la finalizarea Catedralei din Rouen in 1876.

Turla vizibila a Bisericii Sf. Nicolae a servit ca un obiectiv si marcator de orientare pentru pilotii Fortelor aeriene aliate in timpul raidurilor aeriene extinse aupra Hamburgului. La 28 iulie 1943, biserica a fost grav avariata de bombe aeriene. Acoperisul s-a prabusit si interiorul naosului a suferit pagube importante. Peretii au inceput sa prezinte crapaturi, dar nici ei si nici turnul nu s-a prabusit.

Structura de baza a bisericii gotice a ramas intacta intr-o mare masura si reconstructia ei a fost o optiune realista. Cum vecinatatea bisericii nu mai era o zona rezidentiala, Biserica Sfantul Nicolae a fost construita in cartierul Harvestehude. Pierderea unui valoros monument de arhitectura in stil gotic a fost regretata de multi, dar dupa razboi, au existat alte prioritati in ceea ce priveste reconstructia.

Comparativ cu Biserica Arhanghelul Mihail, Biserica Sf. Nicolae nu a fost considerata ca fiind unul dintre reperele importante din Hamburg.

Turla si unele resturi de zid s-au pastrat ca un memorial impotriva razboiului. Pentru mai multe decenii nu au fost ingrijiti, si, prin urmare, au decazut treptat. In 1987 Fundatia Rettet mor Nikolaikirche a inceput sa restabileasca textura existenta a cladirii si a ridicat asa-numitul loc de intalniri (o camera pentru evenimente si expozitii), in cripta. Fundatia incearca sa salveze bucati de moloz care au fost eliminate in 1951. O reconstructie a bisericii, asa cum s-a procedat cu Biserica Maicii Domnului din Dresda, nu este prevazuta. Cu toate acestea, un carillon cu 51 de clopote a fost instalat in 1993 ca un memorial.

Adresa: Ost-West-Str. la Hopfenmarkt, Altstadt 9040/371-1253
Taxe de vizitare: 2 €
Program: Zilnic 10:30-17:30

Localizare

GPS - Latitudine: 53.547459, Longitudine: 9.991030

Mareste harta

Legenda

  • Vechea Biserica Sfantul Nicolae din Hamburg
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Vechea Biserica Sfantul Nicolae din Hamburg