Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Templul Angkor Wat
Angkor Wat este un vast complex templu situat in apropierea Siem Reap, la aproximativ 200 de mile de capitala Phnom Penh in Cambodgia. Construit in secolul al XII-lea de catre regele prosperului imperiu Khmer, Angkor Wat a fost inaltat ca un templu regal dedicat unei zeitati hinduse. Dupa ce orasul Angkor a cazut prada invadatorilor, Angkor Wat si-a continuat existenta de templu budist si ca loc de pelerinaj pentru multe secole.
Angkor Wat este exemplul cel mai bine pastrat de arhitectura Khmer in Cambodgia si este atat de impresionant ca design incat multi il considera ca facand parte dintre minunile lumii. In plus, imaginea sa apare pe drapelul national cambodgian.
Angkor Wat a atras initial interesul europenilor in 1800, dupa ce Cambodgia a fost colonizata de francezi. Astazi, Angkor Wat continua sa atraga mii de vizitatori dornici sa vada acest templu antic remarcabil situat in jungla.
In plus fata de multimea de turisti care viziteaza templul, calugarii budisti sunt vizitatori zilnici, hainele lor portocalii facand un contrast viu cu piatra gri a templului.
Angkor Wat a fost construit de regele Suryavarman al II-lea in secolul al XII-lea ca un mare templu funerar, in care acesta urma sa-si doarma somnul de veci. Multe dintre basoreliefurile templului descriu scene din Ramayana si Mahabharata, textele sacre hinduse care relateaza aventurile a doua incarnari ale lui Vishnu (o ipostaza majora a lui Dumnezeu in religia hindusa).
In perioada secolelor XV-XIX, calugarii budisti Theravada au ingrijit templul Angkor Wat si datorita acestui fapt templul a ramas in mare parte asa cum a fost construit, pana in zilele noastre. De-a lungul timpului Angkor Wat a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din sud-estul Asiei. Dupa ce francezii au stabilit un regim colonial in Cambodgia, in 1863, tot site-ul s-a bucurat de interes academic.
Arhitectura templului Angkor a fost puternic influentata de ideile indiene. Din primele zile ale orasului, Angkor a fost conceput ca un univers simbolic structurat in functie de cosmologia hindusa. Orasul a fost in consecinta, construit in jurul unui templu central pe un deal, care simbolizeaza Muntele Meru, casa zeilor.
Turnul central al fiecarui templu a reprezentat, de asemenea, Muntele Meru. Zidurile exterioare ale templului au reprezentat muntii care se considera ca ar fi inconjurat cosmosul. Cele mai multe cursuri de apa, canale si santuri de aparare din Angkor au avut un scop dublu: ele simbolizeaza apele cosmosului si erau folosite pentru irigarea orezului.
Angkor Wat este format din cinci altare centrale, inconjurate de un sant si trei galerii. Pe partea de vest a complexului, un drum pietruit care duce peste sant si sub un portic magnific, se intinde pe o distanta de un sfert de mila.
Prima galerie are stalpi patrati pe partea exterioara si un perete inchis pe partea interioara. Plafonul dintre piloni este decorat cu rozete de lotus, iar peretele inchis este decorat cu figuri umane care danseaza. Exteriorul peretelui interior este decorat cu ferestre, Apsaras (nimfe ceresti) si figuri umane care danseaza. Nimfele ceresti se gasesc pe peretii tuturor galeriilor.
Din prima galerie, o alee lunga va va conduce la a doua galerie. Peretii interiori din cea de a doua galerie sunt decorati cu scene din epopee Mahabharata.
A treia galerie cuprinde cele cinci altare, construite pe o terasa ridicata, interconectate prin galerii. Buiandrugi sculptati decoreaza intrarile in galerii si intrarile in altare. Cele cinci altare centrale au trei nivele legate prin numeroase scari exterioare.
Curtea exterioara a templului principal contine doua biblioteci. In anul 2004 biblioteca de pe stanga a fost renovata. Decorul khmer este remarcat in abundenta, dar este armonios si consta in principal in reprezentarea unor zei, oameni si animale, afisati pe orice suprafata plana. Episoade legendare sunt adesea descrise; decorul floral este remarcat in primul rand pentru muluri si capitaluri.
Gresia de diferite culori a fost materialul principal angajat in decorul khmeri, dar si limonitul a fost utilizat. Piatra a fost taiata in blocuri imense montate impreuna cu mare precizie, fara utilizarea de ciment.
Vizitatorii la Angkor Wat vor avea variate impresii asupra acestui templu uimitor. Veti putea avea informatii in plus despre budism, arheologie si va veti putea conecta la energia spirituala a templelor. Cerul vazut deasupra Angkor Wat a fost intotdeauna un spectacol. In momentul potrivit, puteti vedea zorii sau amurgul zilei incadrandu-se in turlele templului.
GPS - Latitudine: 13.412470, Longitudine: 103.866990
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Templul Angkor Wat