Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Sinagoga neologa din Arad
Una dintre cele doua sinagogi care au servit comunitatii evreiesti din Arad, de-a lungul vremurilor, este situata in zona veche, zona istorica a orasului Arad. Avand in structura sa trei etaje, construita in stil neoclasic si avand o amprenta triunghiulara, accesul catre aceasta sinagoga se poate face printr-o mica curte interioara, aflata in centrul aripii principale a edificiului.
Fondata la sfarsitul secolului al XIX-lea si apartinand miscarii iudaismului neolog, sinagoga a fost printre primele lacase de cult evreiesti din Europa de Rasarit ce a folosit limba germana in savarsirea ritualurilor religioase specifice cultului.
Conform istoricilor, cifra persoanelor ce apartineau acestei confesiuni era de circa 6000 de evrei, in anul 1910 si aproximativ 5000, in anul 1920. In perioada holocaustului, din zona Aradului si a localitatilor invecinate, au emigrat in jur de 8000 de evrei.
Dintre elementele de arhitectura ce merita a fi remercate subliniem boltele si cupola sinagogii si, nu in ultimul rand, coloanele corintice ce sunt executate cu o maiestrie deosebita. Peretele din partea sudica a edificiului este dominat de o imensa fereastra in arcada, ce poarta amprenta stilului neoclasic timpuriu. In mijlocul cupolei, inconjurata de 12 ferestre pictate, troneaza o stea a lui David, lucrare de referinta in panoplia executiilor artistice de pe tot cuprinsul orasului Arad. Motivele florale de culoare albastra, care decoreaza bolta si coloanele sinagogii, vin sa completeze frumusetea deosebita a executiei artistice, lucru subliniat de acest albastru distinct, ce sugereaza ridicarea catre ceruri.
Intre anii 1789 si 1844 Miscarea Neologa aradeana a fost condusa de rabinul Aaron Chorin care a pledat pentru anumite schimbari ale vietii religioase a comunitatii evreiesti, acesta fiind exponentul curentului care a dus la scaderea restrictiilor prevazute de cultul mozaic, cult binecunoscut pentru rigiditatea si conservatorismul sau.
In perioada interbelica, Aradul a fost una dintre cele mai puternice comunitati evreiesti din tara, comunitatea numarand in acele vremuri circa 10.000 de suflete, mare parte dintre cei care au supravietuit razboiului parasind cominitatea si mutandu-se in Israel.
Istoric, primele familii de evrei ce s-au stabilit in zona orasului Arad, sunt creditate a fi prezente incepand cu anul 1702, in oras, anul 1717 fiind cel consemnat ca inceputul punerii bazei comunitatii evreiesti din vechea urbe.
GPS - Latitudine: 46.168608, Longitudine: 21.315352
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Sinagoga neologa din Arad