Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Moscheea Sultanului Hassan din Cairo
Moscheea-Madrassa a Sultanului Hassan este o cladire masiva ce dateaza din perioada mamelucilor, mai exact din anul 757 i.Hr si este situata in apropierea Cetatii din Cairo. In momentul constructiei sale, aceasta a fost considerata a fi o cladire remarcabila datorita dimensiunilor sale si a elementelor de arhitectura inovatoare. Planul initial al moscheii a fost acela de a gazdui scoli pentru toate cele patru gandiri sunnite: Shafi’i, Maliki, Hanafi si Hanbali.
Fondatorul acestui monument imens a fost Sultanul Hassan, fiul maretului sultan mameluc, Al Nasser Mohamed Ibn. Sultanul Hassan a condus de doua ori Egiptul - prima data in anul 1347 pentru o perioada de 13 ani (insa a fost detronat de catre alti printi mameluci si generalii lor), iar a doua oara a fost in perioada 1356-1361. Acesta nu a fost un sultan glorios, ci mai mult o marioneta manipulata de amiri precum Amirul Sarghtmish. Tatal sultanului Hassan, Al Nasser Mohamed, a construit mai multe monumente in jurul cetatii Cairo, inclusiv moscheea sa si madrasa din Ben El Qasrien.
Exista foarte putine date despre constructia moscheii sultanului Hassan, iar sursa principala pentru aceste informatii sunt scrierile lui al-Maqrizi, ce au aparut sase decenii mai tarziu. Acesta a fost capabil sa scrie aceste informatii deoarece a avut acces la unele documente administrative ce nu sunt disponibile istoricilor de astazi. Maqrizi a mentionat in scrierile sale despre faptul ca, preturile constructiei moscheii au fost cele mai mari din epoca medievala a orasului Cairo, costurile ajungand la aproximativ 30.000 de dirhami pe zi. Pe moschee se poate vedea o inscriptie a numelui supervizorului constructiei cladirii, Mohamed Ibn Biylik, alaturi de numele sultanului Hassan. Mohamed Ibn Biylik a fost implicat in construirea mai multor structuri importante din Cairo, inclusiv hipodromul si munca sa la moscheea sultanului Hassan a adus un prestigiu foarte mare.
Construirea minaretelor este considerat a fi un aspect mai controversat, deoarece planurile au fost pentru patru minarete, insa au fost construite numai cate trei. La un moment dat, unul dintre minarete a cazut si au fost omorati peste 300 de persoane. Dupa scrierile lui Al-Maqrizi, acesta a fost un subiect de discutie in Cairo. La scurt timp dupa acest eveniment, sultanul Hassan a fost asasinat, iar constructia moscheii a continuat, insa nu a fost niciodata finalizata.
GPS - Latitudine: 30.032279, Longitudine: 31.256170
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Moscheea Sultanului Hassan din Cairo