Moscheea Khalid din Homs

Moscheea Khalid ibn al- Walid este situata intr-un parc invecinat cu piata Shuhada, in orasul Homs. Remarcata pentru stilul sau arhitectural otoman - turc, moscheea ii este dedicata lui Khalid ibn al - Walid, un comandant militar arab care a condus armata la cucerirea musulmana din Siria in secolul al VII-lea dupa batalia decisiva din Yarmouk, care a pus capat dominatiei bizantine in Siria.

Moscheea este situata in cartierul Khaldiya, aproximativ la 500 de metri nord de strada Shoukri al- Quwatli si la 400 de metri sud-vest de Spitalul National. Se presupune ca in acest loc, in secolul al VII-lea, ar fi existat un mausoleul al lui Khalid ibn al- Walid. Mai multe surse afirma ca Moscheea Khalid ibn al- Walid a fost construita initial in jurul mausoleului lui Khalid in timpul domniei Sultanului mameluc Al - Zahir Baybars in 1265. Cladirea a fost ulterior restaurata in timpul domniei lui Ashraf Khalil, un alt sultan mameluc, in 1291. In conformitate cu traditia locala, cand Tamerlan a invadat Siria in secolul al XV-lea, a crutat Homs de la distrugere deoarece continea moscheea si mausoleul lui Khalid ibn al-Walid.

De-a lungul secolelor XVII si XVIII, in timpul dominatiei otomane, familia Dandan, clanul cel mai proeminent din tribul arab Bani Khalid a facut numeroase donatii pentru mausoleu si moschee.

Moscheea pe care o puteti vedea azi, a fost construita in secolul al XX-lea, desi unele surse sustin ca dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Nazim Hussein Pasa, guvernatorul otoman din Siria intre 1895 si 1909, in timpul domniei sultanului Abd al- Hamid II, a ordonat demolarea moscheii di perioada mameluca pentru renovare. Renovarea a fost finalizata in 1912 dupa ce mandatul lui Hussein Pasa ca guvernator s-a incheiat. Astfel, actuala Moschee Khalid ibn al- Walid are o constructie relativ recenta si este de remarcat pentru stilul otoman arhitectural. Potrivit istoricului David Nicolle, constructia moscheii de catre guvernul otoman a fost o incercare de a mentine loialitatea locuitorilor arabi din ce in ce mai nelinistititi in Siria. In ultimii ani Khalid a fost adoptat ca un erou si simbol al nationalismului arab.

Doua minarete inalte, cu galerii inguste construite in alternative randuri orizontale de piatra in alb si negru sunt situate in partile de nord-vest si nord-est ale cladirii si reflecta stilul traditional arhitectural islamic din Levant. Vechiul cimitir, care la un moment dat inconjura moscheea a fost mutat, iar in locul sau a fost creata o gradina mare.

Moscheea a fost construita in stil otoman. Aceasta contine o curte frumos amenajata iar peretii sai sunt decorati in benzi de piatra colorate in alb si negru. Aceasta se distinge prin cele doua minarete inalte de piatra, care au galerii inguste construite din piatra alba si neagra, prevazute in randuri orizontale alternative. Minaretele si ramele ferestrelor sunt realizate din calcar alb. Principalul dom al cladirii este sprijinit de patru coloane masive, construite in stil ablaq. Pe langa domul central mare, exista noua domuri mici.

O sala de rugaciune formeaza o mare parte din interior. Peretii sai sunt din piatra de bazalt, un material de constructii disponibil pe scara larga in Homs. Mausoleul lui Khalid ibn al - Walid se afla intr-un colt al acestei Sali. Mormantul lui Khalid contine o cupola bogat ornamentata si interioare care descriu peste 50 de batalii victorioase pe care le-a poruncit. Trupul lui Khalid ibn al - Walid a fost depozitat intr-un sarcofag de lemn sculptat cu inscriptii din Coran. In timpul renovarii sarcofagul a fost mutat la Muzeul National din Damasc.

Incepand cu 2007, timbre ce descriu moscheea au fost emise in mai multe confesiuni.

Localizare

GPS - Latitudine: 34.736774, Longitudine: 36.715741

Mareste harta

Legenda

  • Moscheea Khalid din Homs
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Moscheea Khalid din Homs

Homs