Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim
Moscheea Al-Aqsa este cea mai importanta moschee din Ierusalim. Situata pe Haram esh-Sharif (Nobilul Sanctuar) sau Muntele Templului, acesta este al treilea loc sfant al islamului, dupa Mecca si Medina. Acesta este punctul central al comunitatii musulmane din Ierusalim, loc pentru rugaciuni zilnice.
Nu este sigur anul in care prima moschee a fost construita pe acest sit - prima moschee in Ierusalim, Moscheea lui Umar, a fost construita in 638 si se presupune ca in acest loc. De asemenea, in anul 680, pelerinul crestin Arculf descria o moschee, care se consindera ca era amplasata aici.
Cea mai veche moschee care a fost cu siguranta construita aici a fost cea ridicata de catre umayzii in jurul 710 AD, la cativa zeci de ani dupa Domul Stancii. Din pacate, nimic din moscheea veche nu supravietuieste astazi: aceasta a fost distrusa de cutremure de doua ori in primii 60 de ani de existenta si a fost reconstruita de cel putin cinci ori. Ultima reconstructie majora a fost in 1035 sub Califul az-Zahir.
Dupa ce cruciatii au capturat Ierusalimul in 1099, Al-Aqsa a fost folosita ca palat regal, apoi ca sediu al Cavalerilor Templieri din 1118. Mostenirea acestor ocupanti europeni se poate vedea in golfurile centrale romanice ale fatadei principale. Dupa 1187, Saladin a daramat toate constructiile templierilor din jurul moscheii, cu exceptia salii de mese din partea de sud a cladirii. Aceasta gazduieste acum Muzeul islamic si Moscheea femeilor. La mijlocul secolului al-XIV-lea mamelucii au realizat o restaurare majora a Al-Aqsa. Din = munca lor, numai partea de vest a moscheii supravietuieste.
Secolul XX a fost o perioada de turbulente semnificative si, de asemenea, o perioada a schimbarilor de la Al-Aqsa. Dupa doua cutremure, naosul si partea de est a moscheii s-au prabusit fiind reconstruite in 1938-1942. In 1951, Regele Abdullah al Iordaniei a fost asasinat in capatul de sud al moscheii - gauri de la gloante pot fi vazute inca intr-un stalp. Viitorul rege Hussein a supravietuit atacului numai datorita medaliilor pe care le-a purtat pe piept. O alta tragedie a avut loc la 21 august 1969, cand un turist crestin australian a deschis un foc de arma in moschee. Frumosul amvon de lemn oferit de Saladin in secolul al XII-lea a fost distrus in incendiul provocat.
Moscheea Al-Aqsa ocupa partea de sud a Haram (Muntele Templului). Intrarea si fatada principala sunt pe partea de nord cu care se confrunta in mod direct Domul Stancii, iar cupola se afla la capatul de sud peste mihrab. Construite de templieri, cele trei golfuri centrale ale fatadei sunt in stil romanic cu decor in zig-zag si arcade oarbe observate mai frecvent in bisericile secolelor XI si XII iin Europa. Arcadele exterioare adaugate de catre mameluci in secolul al XIV-lea urmeaza acelasi design general. Intrarea este prin arcada centrala.
Interiorul Moscheii Al-Aqsa, cu sapte nave, dateaza in cea mai mare parte din secolul XX. Naosul si partea de est a moscheii au fost reconstruite, ca parte a unei restaurari majore in 1938-1942, cand plafonul pictat a fost finantat de catre regele Farouk al Egiptului. Elemente chiar si mai mari sunt ascunse sub moschee, intr-o zona interzisa vizitarii. In partea stanga a intrarii principale a Al-Aqsa, o scara cu 16 trepte duce pana la o zona numita al-Aqsa Qadima (Stravechea Al-Aqsa).
GPS - Latitudine: 31.776087, Longitudine: 35.235741
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim