Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Marea Moschee din Sidon
Moscheea cu care se confrunta extremitatea nordica a portului este cea mai mare din Sidon si unul dintre cele mai bune exemple ale arhitecturii religioase islamice din secolul al XIII-lea. Initial o structura fortificata si convertita intr-o moschee dupa ce cruciatii au fost alungati din Tara Sfanta, a fost puternic avariata in timpul razboiului civil si a suferit o restaurare de lunga durata.
Aceasta moschee de la sfarsitul secolului al XIII-lea este cea mai veche din Sidon. Construita pe ruinele unei cetati cruciate, zidul de sud este inca fixat de cinci contraforturi robuste. Minaretul a fost executat de catre otomani in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Acest monument remarcabil a fost grav avariat de artilerie in timpul invaziei israeliene din 1982 in Liban. Utilizatorii sai, in loc de a construi o noua moschee, au ales sa o restabileasca pe cea veche. Asistarea in documentatia aprofundata a structurii a fost sustinuta de o echipa de arhitecti si studenti de la Beirut. Peretii, pilonii, arcele, boltile si cupolele care au fost complet sau partial distruse au fost reconstruite, iar un punct de ancorare de fier a fost plasat in minaret. Acest efort, a fost o combinatie de statornicie omeneasca in fata tragediei, de restaurare talent si inventivitate in situatii deosebit de dificile si de patronaj dedicat si sacrificiu care fac reconstructia moscheii un far intr-o tara torturata si un semn de speranta pentru reconstruirea natiunilor sfasiate de razboi.
Sala principala de rugaciune a gazduit candva Biserica Sf. Ioan al Ospitalierilor si zidurile sale initiale pot fi inca vazute.
Moscheea este prevazuta cu doua intrari: una pe partea de nord, spre un labirint de strazi si o, iar cealalta pe partea de est a cladirii. Interiorul este o curte mare, inconjurata pe trei laturi de porticuri arcuite si marginita pe a patra latura de sala de rugaciune. Exista doua mihrabs (nise care indica directia catre Mecca) pe peretele de sud al salii de rugaciune. Puteti vizita moscheea in afara orelor de rugaciune. Amintiti-va sa va imbracati modest iar femeile sa poarte un batic.
GPS - Latitudine: 33.562604, Longitudine: 35.367745
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Marea Moschee din Sidon