Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Marea Moschee din Damasc
Marea Moschee din Damasc, cunoscuta mai frecvent ca Moscheea Umayyad, este una dintre cele mai mari, cele mai vechi si mai sfinte moschei din lume. Mormantul lui Saladin se afla intr-o mica gradina adiacenta peretelui de nord al moscheii. De asemenea, moscheea are un altar care se spune ca ar contine capul lui Ioan Botezatorul, care este onorat ca profet atat de crestini cat si de musulmani.
Damasc este considerat a fi cel mai vechi oras locuit continuu din lume si Moscheea Umayyad se afla pe un sit care a fost considerat sacru pentru cel putin 3000 de ani. In anul 1000 i.en, sirienii au construit un templu aici pentru Hadad, zeul furtunii si fulgerelor. Un bazalt orthostat datand din aceasta perioada, reprezentand un sfinx, a fost descoperit in coltul de nord-est a moscheii. La inceputul primului secol d.Hr., romanii au ajuns aici si au construit peste vechiul templu, un templu masiv dedicat lui Jupiter. Templul roman se afla pe o platforma dreptunghiulara (Temenos), care masoara aproximativ 385 de metri, cu turnuri patrate la fiecare colt. Parti din peretii exteriori ai Temenos inca supravietuiesc, dar, practic, nu a mai ramas nimic din templul in sine.
In secolul al IV-lea, zona templului a devenit un loc sacru crestin. Templul lui Jupiter a fost distrus si o biserica inchinata lui Ioan Botezatorul a fost construita in locul sau. Biserica a fost ridicata pentru a pastra capul Botezatorul, iar situl a devenit un loc de pelerinaj important in epoca bizantina. Initial, cucerirea musulmana din Damasc in 636 nu a afectat biserica, aceasta continuand sa atraga pelerini crestini. Sub califul Al-Walid biserica a fost demolata, iar prezenta Moschee a fost construita in locul sau intre 706 si 715.
La acea vreme, Damascul a fost unul dintre cele mai importante orase din Orientul Mijlociu devenind mai tarziu capitala califatului Umayyad. Moscheea Umayyad din Damasc a fost in consecinta o structura magnifica.
Complexul Moscheii Umayyad a inclus o sala de rugaciune, o curte mare si sute de camere pentru pelerinii. Constructia sa a fost bazata pe modelul Moscheii Profetului din Medina. Sala de rugaciune, de 160 de metri lungime, a fost acoperita cu un acoperis de lemn de teracota, sprijinit pe coloane refolosite luate de la temple romane din regiune, precum si de la Biserica Maria la Antiohia. Fatada curtii si arcadele sale au fost acoperite cu marmura colorata, mozaic de sticla si aur. La vremea respectiva Moscheea ar fi avut cel mai mare mozaic de aur din lume - peste 4.000 de metri patrati.
Moscheea Umayyad a fost reconstruita de mai multe ori din cauza incendiilor din 1069, 1401 si 1893. Panourile de marmura dateaza din dupa incendiul din 1893, care a fost deosebit de daunator pentru marile mozaicuri.
In anul 2001, Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat moscheea, in primul rand pentru moastele lui Ioan Botezatorul. A fost prima data cand un Papa a efectuat o vizita la o moschee.
Moscheea Umayyad este una dintre cele mai impresionante in lumea islamica, cu o curte mare si o sala de rugaciune spatioasa. Unele dintre mozaicurile originale se pot vedea inca pe fata exterioara la nord de transept, sub fronton, pe arcade si in spatele porticului de vest.
Minaretele dateaza din timpul lui Al-Walid, cu unele reconstructii in jurul anilor 1340 si 1488. Minaretul din coltul de sud-est se numeste Minaretul lui Isus, pentru ca, potrivit traditiei musulmane, acesta este locul in care Isus va aparea in Ziua Judecatii.
Adapostita in interiorul moscheii este capela si altarul Sfantului Ioan Botezatorul (Profetul Yahia al musulmanilor), in care multi sustin ca este ingropat capul lui Ioan. Una dintre legende spune ca atunci cand biserica a fost demolata, capul sau a fost gasit. Se spune ca acest cap poseda puteri magice si continua sa fie in centrul atentiei pelerinajului anual Mandaeanii.
Adiacent la sala de rugaciune, de-a lungul peretelui de est al curtii, este intrarea intr-o camera de altar. In conformitate cu diferite traditii acest altar detine capul lui Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul.
GPS - Latitudine: 33.511549, Longitudine: 36.306610
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Marea Moschee din Damasc