Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Vorona
La aproximativ 23 km de Cosula, in comuna Vorona, veti putea vizita o manastire ortodoxa de maici asezata in mijlocul unei paduri, Manastirea Vorona. Ansamblul Manastirii "Nasterea Maicii Domnului" - Vorona este monument istoric.
Istoricul acestei manastiri ne duce inapoi in timp pana la anul 1503, cand monahi romani si schimnici rusi si greci, au ctitorit un schit de lemn cu denumirea de "Sihastria din Poiana Voronei". De-a lungul timpului manastirea a primit foloase materiale de la mai multe familii instarite.
Biserica "Adormirea Maicii Domnului"
In perioada 1793-1803, aici a fost ridicata o biserica de zid cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ce a fost sfintita in anul 1803. Pisania aflata deasupra usii de la intrare mentioneaza: „hram uspenie prasfi(ntei) nascatoar(e) de Dumnezu cu agiutoriu Domnului nostr IS HS si a Maica(i) Precesti aciasta sfa(n)ta manastire sau facut de ctitori dum(n)alui iordache Panaite paharnicu i sora dumisale Safta si cucoa(na) dumisale Maria Costachi paharniceasa au savarsito cu toata cheltuiala dumes'ale anocialosia 1793 septemvria 1, asconacial(o)sia 1803 avgust'a 28 cisla”.
Aceasta biserica are forma poligonal circulara, a fost ridicata din zid de caramida si are un interior compartimentat in pronaos, naos si altar; nu are pridvor. In interiorul sau se pot vedea doua tablouri mari pictate pe panza reprezentand "Patimile Mantuitorului" si "Judecata universala". Pictura din interior a fost realizata de pictorul Nicolae Gavrilean, in anii 1990-1992, in tehnica tempera grasa si in stil neobizantin.
Biserica "Nasterea Maicii Domnului"
In anul 1835, langa biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost ridicata o biserica de piatra cu hramul „Nasterea Maicii Domnului”. Pisania acestei biserici mentioneaza: „Cu ajutoriul prea Sfintei Nascatoarei de Dumnezeu aciasta sfinta Monastire Vorona sau inceput la anii 1600 de catre parintii rusi veniti din Rosia facand o biserica de lemn dand si odoara si cumparand carte de mosie Icusenii apoi a doilea ctitori sant hatmanul Ilie Jora cu sotia sa Fteofana care inca au daruit o parte de mosie ... iara aciasta sf[i]nta biserica de piatra cu hramul Nastirea prea Sf[i]ntei de Dumnezeu Nascatoarei sau zidit la 1835 prin osirdia pre cuviosiei sale arhimandritului Rafail si cu ajutoriul mai multor facatori de bine. Iara la anul 1869 dumnealor vornicu Iorgu Varnav Litianu cu sora dumisalei schimonahia Evpracsia Varnav si sotia lui Anastasia au acoperit aciasta biserica cu tiniche si tot cu a dumnealui cheltuiala o au zugravit si inlauntru pre cum si au feracat icoana Sfintului Nicolai cu argint din catapetazma de ceie mari imparatesca, anul 1870 ghenarie 14. Fiind staret acestii monastiri prea cuviosenia sa arhimandritul Iosif Vasiliu”.
Aceasta biserica are un plan triconc, este construita din piatra si caramida, iar interiorul sau este compartimentat in pridvor inchis, pronaos, naos si altar. Din anul 1854 aici exista un amvon frumos sculptat. Biserica a fost pictata in perioada 1869-1870. In Biserica "Nasterea Maicii Domnului" pot fi vazute icoane valoroase datate la mijlocul secolului al XIX-lea. De asemenea, in biserica sunt pastrate fragmente din sfintele moaste ale Sf. Nicolae si ale Cuviosilor Mucenici din Manastirea "Sf. Sava".
Biserica "Sf. Ierarh Nicolae"
Un an mai tarziu de la constructia Bisericii "Nasterea Maicii Domnului", in 1836, a fost construita Biserica "Sf. Ierarh Nicolae", in cimitirul manastirii; o bisericuta cu dimensiuni modeste, de plan triconc, cu o turla clopotnita deasupra pridvorului. Biserica "Sf. Ierarh Nicolae" nu este pictata nici in interior si nici in exterior. Langa acest edificiu de cult se afla o clopotnita model zvonita.
In perioada 1869-1870, au fost pictati peretii interiori ai Bisericii "Nasterea Maicii Domnului" si s-a lucrat catapeteasma. In aceeasi perioada a fost sculptata si catapeteasma din lemn de tisa a Bisericii "Sf. Ierarh Nicolae" si au fost pictate icoanele in stil neoclasic. La inceputul secolului al XX-lea au fost reparate cele doua biserici si chiliile vechi si s-au construit chilii noi.
Alte cladiri
Ansamblul Manastirii "Nasterea Maicii Domnului" – Vorona cuprinde, pe langa cele trei biserici mentionate anterior, si alte cladiri: turnul clopotnita, cu doua etaje si cu acoperis in forma de mitra arhiereasca; cladiri pentru chilii; cladiri cu scop administrativ: staretia (care are la parter ateliere, iar la etaj chilii), sala de protocol pentru primirea oaspetilor si o cladire pentru chilii; si o casa mica in care a vietuit ca frate, in 1929-1931, viitorul patriarh Teoctist Arapasu.
Patrimoniu
Manastirea are in patrimoniul sau carti de cult si obiecte bisericesti, o colectie de icoane vechi, dar si patrimoniul de carte veche al judetului Botosani.
GPS - Latitudine: 47.581438, Longitudine: 26.665352
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Vorona