Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Sfantului Anton-Marea Rosie
Manastirea Sfantului Anton este una dintre cele doua asezaminte laice definitorii pentru Marea Rosie, insa doar relativ recent explorate de catre egiptologi. Istoria acestora este una complexa si fascinanta, iar o vizita in aceste locuri este impedios necesara pentru iubitorii de frumos si de istorie.
Acesta este un asezamant ortodox construit intr-o oaza, in mijlocul Desertului Estic. De aceea, imaginea sa va fi una deosebita, atat de specifica Egiptului si povestilor arabice. Distanta dintre locatia Manastirii Sfantului Anton si capitala Egiptului este de 334 de kilometri, aceasta fiind construita intr-o zona greu accesibila, din muntii Marea Rosie. Ceea ce ne atrage inspre ea, in ciuda acestei accesibilitati dificile, este faptul ca se numara printre cele mai vechi manastiri ale lumii, fiind ridicata de primii calugari din toate timpurile! Se presupune ca aici a si inceput curentul coptic ortodox, Manastirea Sfantului Anton fiind cea care a promovat viata monahala pe teritoriul Egiptului.
Datorita acestei importante istorice si in ciuda distantei necesare a fi parcursa pana la poarta sa, Manastirea Sfantului Anton primeste zilnic sute de vizitatori din capitala tarii. De aceea, daca va decideti sa o vizitati trebuie sa va asteptati la agitatie si nu la obisnuita liniste din interiorul lacaselor sfinte, cu care sunteti obisnuit.
Constructia Manastirii Sfantului Anton a inceput odata cu stabilirea adeptilor acestuia in aceasta locatie, in anul 361, la o scurta perioada dupa ce patronul a murit. Se presupune ca Sfantul Anton si-a petrecut ultimii ani de viata in aceasta zona. Constructia s-a incheiat in anul 363, insa avand doar cateva cladiri esentiale. De-a lungul timpului insa, calugarii Sfantului Anton au renuntat la izolarea caracteristica din motive de siguranta, si au inceput sa stabileasca relatii cu alte comunitati. Astfel, au aparut mai multe cladiri care sa serveasca si restul nevoilor lor, si nu doar cele de baza.
Pana nu de mult, singura modalitate prin care se putea ajunge la Manastirea Sfantului Anton era prin intermediul caravanelor de camile care aduceau mancarea calugarilor, trimisa de catre localnicii din satul Bush. O calatorie din Kuraymat si pana aici dura aproximativ 4 zile, astfel incat, rareori in aceasta manastire poposeau vizitatori. Totusi, asta nu i-a oprit pe ambasadorul Frantei sau pe Ducele Saxoniei sa o vada.
Dupa deschiderea drumului Suez – Ras Gharib, Manastirea Sfantului Anton a inceput sa fie mai des vizitata. Din Cairo, calatoria dureaza astazi doar 6 ore! In 1946, aceasta a devenit un obiectiv turistic popular in special printre egipteni, calugarii de aici oferind si cazare la Marea Rosie din acest motiv. Totusi, ar trebui sa va anuntati din timp vizita, in special daca aceasta va fi in perioada weekendului, pentru a va asigura ca veti gasi o camera libera.
GPS - Latitudine: 28.923857, Longitudine: 32.350155
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Sfantului Anton-Marea Rosie