Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Portarita
Situata in domeniul Prilogului, in vecinatatea comunei Mujdeni, Manastirea Portarita este un lacas de cult ortodox de calugari, impunator, prevazut cu turnuri, sala de mese pentru calugari si dormitoare. Asezamantul monahal a fost ctitorit la sfarsitul secolului XX, in anul 1992, de parintele arhidiacon Gheorghe Babut, care a donat si terenul. Cele doua biserici si chiliile manastirii au fost pictate de Ioan Pop, pictor de biserici din Čšara Oasului
Numele manastirii este dat dupa hramul bisericii mari (hramul principal) din complexul manastiresc - Maica Domnului Portarita de la Muntele Athos (prima duminica din luna iulie). In complexul monahal pe langa biserica mare, exista si un paraclis mic de iarna (in aripa bisericii mari Portarita), cu hramul Adormirea Maicii Domnului, un paraclis de iarna la etaj, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, si un altar de vara, situat in curtea interioara, cu hramul Schimbarea la fata.
Toti credinciosii care participa la slujbele din biserica se aseaza dupa datina: femeile in stanga si barbatii pe partea dreapta. In ceea ce-i priveste pe cei care vor ramane pentru cateva zile aici, trebuie sa stie ca trebuie sa urmeze programul calugarilor: trezirea si prima slujba este la ora 3 dimineata.
Complexul monahal de pe campia situata sub padurea si dealul Jelesnic, consta intr-un zid de incinta de forma patrulatera, in care pe laturile laterale sunt incorporate cele doua biserici, iar pe mijlocul laturii de la intrare este incorporat turnul clopotnita, strapuns de tunelul de intrare. Biserica cea mare are un plan in forma de cruce si contine un pridvor inchis (impartit in doua incaperi), pronaos in care se afla si si balconul pentru cor, naos si altarul.
Complexul de la Manastirea Portarita este locul in care te poti simti mai aproape de Dumnezeu!
GPS - Latitudine: 47.868624, Longitudine: 23.253033
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Portarita