Manastirea Popauti

Situata in vecinatatea garii din Botosani, Manastirea Popauti este o ctitorie a lui Stefan cel Mare datata in anul 1946. Manastirea Popauti este din anul 2004 unul dintre monumentele istorice din judetul Botosani.

Constructia Bisericii „Sf. Nicolae” - Popauti a fost finalizata la 30 septembrie 1496. Pe pisania ce poate fi vazuta pe una dintre fatadele pronaosului, se mentioneaza: „Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Čšarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a zidit aceasta casa intru numele celui intre sfinti parintele nostru arhiereul si facatorul de minuni Nicolae, in anul 7004, iar al domniei sale al patruzecilea curgator, luna septembrie, 30”. Aceasta biserica a facut parte dintr-un ansamblu fortificat, care mai cuprindea un palat domnesc in care se oprea Stefan cel Mare in drumul spre Curtea domneasca din Harlau, si un turn clopotnita.

Domnitorul Moldovei Constantin Racovita a transformat Biserica Popauti in manastire de calugari in anul 1750. In legatura cu acest eveniment, in "Repertoriul bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din Moldova" scris de Nicolae Stoicescu, gasim ca "biserica de piatra ce este la Tatarasi, la ocolul Botosanilor, facuta din temelie de fericitul Stefan voda, fiind foarte frumoasa, din primejdioasele vremi de mai dinainte si din nepurtare de grije stricindu-se une si altele, au ramas goala de tot. Iar acum, prea inaltatul nostru domn, socotind cu mila catre patria sa, au pus la cale si la mai buna stare si biserica aceasta, de au facut-o manastire". La trei ani, acelasi domnitor inchina Manastirea Popauti catre Patriarhia Antiohiei, aici instalandu-se calugari greci in perioada carora s-a refacut pictura murala originala in tehnica „a secco” (tempera), a fost adaugat un amvon baroc fixat in peretele nordic al naosului si un cafas in pronaos.

In 1863, in timpul secularizarii, Manastirii Popauti i se iau domeniile si devine biserica de mir.

Stilul in care Biserica din Popauti a fost construita este cel moldovenesc. A fost ridicata din piatra, in forma de cruc, cu. Ziduri a caror grosime este de peste un metru. La exterior, biserica are fatada din caramida rosie netencuita. Turla sprijinita pe acoperisul naosului prin doua baze stelate are o forma poligonala pe exterior si cilindrica pe interior. In interior Biserica cuprinde: pronaos, naos si altar. Pictura ce se poate vedea in interior dateaza din secolul al XV-lea: in pronaos se afla pictate scene dedicate Sf. Nicolae, si Sinoadele Ecumenice; peretii naosului au scene din Ciclul patimilor, deasupra carora pot fi vazute medalioane in care sunt pictati martiri si ierarhi; pe peretii turlei sunt reprezentate Cetele Ingeresti; pe bolta altarului se poate vedea pictura „Maica Domnului cu pruncul pe tron insotita de patru arhangheli”.

In interiorul bisericii a fost descoperita o necropola ce pare a veghea somnul de veci a peste 25 de oameni. Staretul Manastirii Popauti, Luca Diaconu spune ca: "cele mai importante sunt persoanele din primul nivel. Este vorba despre un vornic din Botosani, care a fost adus acasa din Čšara de Jos, unde fusese mare vornic".

Turnul clopotnita al Manastirii Popauti este datat in aceeasi perioada cu biserica, are o inaltime de 17 m, este zidit din piatra bruta si are trei etaje. Rolul sau a fost de a asigura adapost in caz de pericol. Acest turn clopotnita este una dintre putinele constructii de acest gen pastrate din vremea lui Stefan cel Mare. Candva, in incinta manastirii a functionat si un muzeu, demolat in ultimul deceniu al secolului al XX-lea, pe locul sau construindu-se o mica biserica cu hramul „Acoperamantul Maicii Domnului”.

Un ansamblu de cult deosebit de interesant, Manastirea Popauti va invita sa ii treceti portile pentru a va linisti sufletul si cugetul!

Localizare

GPS - Latitudine: 47.755889, Longitudine: 26.643050

Mareste harta

Legenda

  • Manastirea Popauti
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Popauti

Botosani