Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Gai
Construita intre anii 1760 si 1762, la capatul strazii Dunarii, Manastirea Gai reprezinta unul dintre cele mai atragatoare locuri de pelerinaj pentru credinciosi. Lucrarile au fost efectuate in vremea episcopului Sinesie Jivanovici si este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Simeon Stalpnicul.
Contractul initial semnat 15-26 mai, intre mesterul aradean Egidius Ioanovici si episcopul Sinesie, prevedea ca ansamblul monahal sa fie construit pentru suma de 98.000 de florini de aur. In proiectul initial era prevazut ca manastirea sa aiba o forma de patrulater, constituita dintr-un conac, biserica si anexe gospodaresti si resedinta episcopala. Conacul a mai avut rolul de resedinta de vara pentru mai-marii episcopiei Aradului, iar biserica sa slujeasca drept biserica de parohie pentru masa de credinciosi ce locuiau in proximitatea manastirii.
In anul 1861, odata cu demolarea vechii catedrale, aici au fost mutate si inmormantate in interiorul altarului raclele cu ramasitele pamantesti ale tuturor episopilor inmormantati in vechea catedrala. La cererea expresa a ctitorului sau, complexul monahal a fost construit in stil baroc, bieserica facand parte din acelasi corp cu conacul, intregul complex avand forma literei U.
Ornamentatia bogata scoate in evidenta fatada dinspre est a complexului, nota caracteristica arhitecturii acelor vremuri. Alta piesa bogat ornamentata este turnul bisericii care se dovedeste a fi impunator prin cele doua registre si cornisa dintre acestea, turnul fiind amplasat in zona de sud-vest a bisericii, avand un ancadrament de piatra si fiind acoperit cu tabla zincata. Arhitectura iconostasului apartine stilului neoclasic, pictura fiind realizata de catre Stefan Tenetchi, in stil renascentist italian tarziu, pe parcursul anului 1767.
Remarcabile prin lucratura si frumusete sunt usile altarului (usile imparatesti), care beneficiaza de o ornamentatie deosebit de bogata, caracteristica epocii.
Biserica de lemn de la Selistea de Mures, una dintre cele mai frumoase si reprezentative biserici din lemn de pe Mures, ridicata in secolul al XVIII-lea, vine sa completeze in mod fericit arhitectura deosebit de bogata si ingtijita a complexului monahal.
Totodata, in incinta conacului, mai puteti gasi o colectie de valoare inestimabila de arta veche romaneasca, colectie care, in opinia criticului de arta Horea Medeleanu, reprezinta chintesenta valorii artei vechi romanesti din aceasta zona.
Complexul monahal de la Gai isi sarbatoreste hramul pe 1 septembrie, la inceputul anului bisericesc si constituie un mare punct de atractie turistica, pe care va sfatuim sa nu-l ocoliti.
GPS - Latitudine: 46.217335, Longitudine: 21.271954
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Gai