Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Cosula
Manastirea Cosula este unul dintre cele mai frumoase edificii de cult din judetul Botosani. Din pisania manastirii aflam ca manastirea este datata din 1535: ,,Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, a binevoit pan Mateias, marele vistiernic de a zidi hramul Sfantului Nicolae, in manastirea lui la Miletin s-a inceput aprilie 23 si s-a savarsit in acelasi an in anul 7043 ( 1535) septembrie 8 zile".
A fost o vreme in care aceasta manastire era considerata a treia ca marime in Europa, este vorba de perioada de inainte de "secularizare", cand manastirea avea un numar de 1500 de calugari greci, romani si alte nationalitati. Vizitand aceasta manastire, Nicolae Iorga a descoperit ca aici au fost facute printre primele traduceri din limba greaca in limba slavona. De astfel, in perioada secolelor XVII-XVIII, Manastirea Cosula a fost un important centru cultural, aici realizandu-se prima traducere in limba romana a unui text din Herodot de catre un monah de la Cosula, dupa un manuscris vechi din limba neogreaca, adus in Moldova din insula Creta.
De-a lungul timpului Manastirea Cosula a fost deseori reparata si renovata, dar, la un moment dat (1908) a fost si parasita de calugari. Dupa ce a fost parasita de calugari a fost biserica parohiala a satului, iar cladirile monahale au fost cedate Ministerului Sanatatii pentru a adaposti un spital. Manastirea a fost reinfiintata dupa 1989, iar in 1996 au fost ridicate chilii si anexe gospodaresti.
Peretii manastirii au fost vopsiti cu o culoare speciala de galben, ceea ce i-a determinat pe specialisti sa adauge "albastrului de Voronet" si "verdelui de Sucevita", "galben de Cosula". Culoarea "galben de Cosula" este considerata a fi unicat in lume, la fel ca si "albastrul de Voronet", fiind obtinuta din amestecuri naturale. In biserica manastirii se mai pot vedea urme ale picturii initiale, fresca datata din 1538. Aceste urme pot fi vazute sub straturile de pictura in ulei ce dateaza din 1858. Dar si la exterior, deasupra usii de intrare in biserica, se pot vedea fresce vechi ce reprezinta Judecata de Apoi.
Ansamblul Manastirii Cosula (din care fac parte: biserica Sfantul Nicolae, casa egumeneasca, zidul de incinta, turnul clopotnitei) se afla pe lista monumetelor istorice din judetul Botosani. Din pacate, Complexul Monahal de la Cosula necesita urgent restaurarea, deoarece vremurile si-au pus serios amprenta asupra acestei bijuterii.
GPS - Latitudine: 47.622096, Longitudine: 26.772560
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Cosula