Manastirea Casin

Ridicata in perioada domniei voievodului Gheorghe Stefan, cunoscut si sub numele de Burduja, in anul 1655, Manastirea Casin a fost inzestrata cu un plan identic cu cel al Bisericii Golia din Iasi, prin arhitectura fatadelor si dimensiunile sale. Case domnesti si un zid de piatra inalt si puternic cu turnuri ca de cetate, inconjoara biserica, fapt ce denota ca aceasta a fost conceputa ca loc de aparare.

Liniile si proportiile Manastirii Casin sunt cele ale lacasurilor de cult construite de Stefan cel Mare (vezi biserica, clopotnita, casa domneasca si cateva chilii). Cu toate acestea arhitectura insa este unica: ancadramentele florale ale usilor si ferestrelor cu motivul vitei-de-vie, braul exterior ce inconjoara intreg edificiul, dimensiunile impresionante si constructia realizata in piatra alba slefuita impecabil, dau edificiului armonie si echilibru.

Istoricul edificiului de cult este deosebit de plin in evenimente. Pe langa statutul de lacas de cult, dar si de aparare, Manastirea Casin a fost si un notabil centru cultural al Moldovei. Beneficiind de un bogat fond de carte veche, manastirea a slujit vreme indelungata drept “sediu” pentru traducatorii si copiatorii de carti (slavona si greaca), in plus, dupa unele opinii aici a functionat si o scoala greceasca.

In anul 1717, manastirea a fost distrusa din ordinul turcilor. In anul 1805 are loc un cutremur ce avariaza grav si aceasta manastire. Cu toate acestea a fost mereu refacuta si restaurata - in 1806, 1892, 1895-1907, 1926, 1959, 1980 si pictat in 1992.

O valoare perena a patrimoniului, de necontestat, Manastirea Casin pastreaza viu interesul public. In jurul sau au fost facute sapaturi edilitare care au scos la suprafata ziduri si incaperi. De asemenea, sapaturile arheologice din curtea sa au scos la suprafata si ramasitele altor constructii: ruinele Palatului Domensc si a Scolii Domnesti. Zidurile scoase la lumina ocupa o suprafata de 500 m; despre aceasta descoperire arheologul Alexandru Artimon spunea: “Descoperirea facuta are o valoare deosebita din punct de vedere arheologic si istoric. In cazul in care cercetarile vor dovedi importanta si vechimea acestor vestigii, se vor lua masuri de conservare si protejare a lor, conform legii. (…) Vom incerca sa creem un circuit de vizitare dupa ce vom descoperi toate aceste ramasite, care au o valoare importanta pentru acest edificiu.

In manastire veti intra imediat ce veti pasi pe sub turnul clopotnita, de gasit la intrarea din partea de est. Acesta nu este foarte inalt dar are o pozitie strategica avand in vedere ca urcand in locul dedicat clopotului veti obtine o imagine fantastica a intregii Vai a Casinului. Turnul pastreaza si tronul Reginei Maria (considerata ocrotitoarea acestor frumoase meleaguri, deoarece deseori ii proteja pe ranitii de pe front si din spitalele de razboi), lucrat din lemn, negru, simplu, pe care se mai poate vedea inca chipul Mantuitorului. De turn este legata si povestea a doi soti, actori ambulanti de teatru, care prin secolul al XIX-lea interpretand rolurile unei piese scrise de Alecu Russo, l-au satirizat pe Sturdza. Drept pedeapsa sotii Teodorini au fost inchisi in acest turn.

Manastirea Casin este locul in care Regele Ferdinand si Regina Maria veneau aici frecvent. In fiecare noapte de Inviere cei doi participau la slujba religioasa, depuneau lumanari pentru cei morti, alaturi de generalul Averescu si istoricul Nicolae Iorga, dupa care plecau la Oituz. Regina Maria a fost atat de mult legata de acest edificiu religios, incat, a construit in Bucuresti o biserica ce poarta acelasi nume. In perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, biserica a devenit de mir si asa a ramas pana azi.

In interiorul bisericii veti remarca pictura vie si clara, opera unor tineri artisti; iar pe portiuni de zid veti vedea inscrise numele tuturor enoriasilor din comuna. Mergand pe aleea ce duce spre pridvor veti gasi un zid ce candva reprezenta intrarea in beciurile domnesti. Acesta este prevazut cu o sculptura a stemei Moldovei din vremea lui Gheorghe Stefan, ctitorul bisericii. Beciurile manastirii se afla dincolo de acest zid, insa nu mai pot fi refacute.

Manastirea Casin are si un muzeu. Aici, intr-o camera special amenajata, puteti vedea cateva costume populare, specifice zonei, cateva icoane vechi, fotocopii din ziare mai vechi sau mai noi ce amintesc de trecerea si popasul familiei regale pe Valea Casinului.

Fara indoiala, Manastirea Casin este locul in care va puteti linisti sufletul. Locul in care odata ajunsi va veti dori sa puteti reveni. Un loc incarcat de istorie si in acelasi timp un loc in care va puteti gasi chiar si pentru timp scurt linistea.

Localizare

GPS - Latitudine: 46.145935, Longitudine: 26.675314

Mareste harta

Legenda

  • Manastirea Casin
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Casin

Manastirea Casin