Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Bixad
Construita incepand cu anul 1769 si sfintita in anul 1771, Biserica Bixad are hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sarbatoare anuala: Sarbatorirea hramului Sf Apostoli Petru si Pavel (29 iunie), Adormirea Maicii Domnului (15 august), Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) si Ziua Sfintei Crucii (14 septembrie).
Situata in comuna Bixad, judetul Satu Mare, Manastirea Bixad este locul in care, dupa anul 1948, perioada in care Biserica Romana Unita cu Roma a fost scoasa in afara legii la decizia regimului comunist, a functionat o tipografie a bisericilor de Ordin Bazilian, apoi un sediu TBC preventoriu pana in 1998.
In anul 1948, agenti de securitate au intrat cu forta peste calugarii din manastire pentru a-i perchezitiona. S-au tras clopotele si s-au adunat satenii cu topoare si cu furci care au alungat securistii. Trei zile mai tarziu, la manastire au fost trimisi 70 de jandarmi, 25 de agenti de securitate si 40 de gardieni, care au arestat calugarii. De acum, Manastirea Bixad a ramas parasita, averea i-a fost instrainata si odoarele sale au fost fie pangarite, fie distruse.
Ideea reinceperii vietii monahale la Bixad le-a apartinut unor credinciosi, care au cerut acest lucru in anul 1980. Cererea a fost aprobata si au inceput lucrari de restaurare, care s-au extins pana in anul 1988.
Interiorul bisericii a fost lucrat in fresca in perioada 1988 – 1989. In aceeasi perioada au fost readuse toate clopotele si Icoana Maicii Domnului, obiecte ce au fost instrainate in anul 1954.
De asemenea, in aceasta perioada a fost renovata cladirea fostei tipografii a bisericilor de Ordin Bazilian, au fost construite numeroase cladiri, printre care cea mai importanta este cea care adaposteste chiliile, trapeza si bibliotecile, cat si muzeul manastirii.
Manastirea are un plan arhitectural bizantin in cruce greaca. La intrarea principala se remarca un fronton triunghiular tinut de patru coloane. Absidele laterale sunt semicirculare. Lacasul de cult este cunoscut in mod deosebit pentru faptul ca pastreaza o icoana facatoare de minuni. Aceasta icoana a Maicii Domnului atrage credinciosi din toata tara. Pelerinii se pot caza la manastire - in limita locurilor disponibile.
GPS - Latitudine: 47.934028, Longitudine: 23.381127
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Bixad