Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Ayios Varnavas din Famagusta
Manastirea Sf Barnabas (Ayios Varnavas) este situata in Famagusta, in apropierea Mormintelor Regale, pe drumul dintre Tusla si orasul antic Salamis. Situl este format dintr-o biserica, ce serveste astazi drept muzeu al icoanelor, o manastire, care gazduieste o colectie arheologica, dar si o capela, in care se odihnesc ramasitele Sfantului Barnabas.
Sfantul Barnabas a fost unul dintre fondatorii Bisericii Ortodoxe Grecesti si este sfantul protector al Ciprului. Acesta a fost nascut in Salamis, intr-o familie de evrei ce facea parte din ordinul Levi, care a imigrat din Siria in Cipru. In prima instanta numele acestuia a fost Sosis, o varianta a numelui Iosif. In timpul pregatirii sale religioase de la Ierusalim, Barnabas a fost martor la unele minuni facute de Iisus, iar in anul 33 d.Hr. a decis sa-I urmeze calea. Acesta i s-a alaturat Apostolului Paul pentru a raspandi impreuna crestinismul in Cipru si Asia Minor. A continuat aceasta misiune si mai tarziu, dar alaturi de verisorul sau. Barnabas a reusit sa-l impresioneze pe guvernatorul roman al insulei, Sergius Paulus, acesta convertindu-se la crestinism. Asadar, Ciprul a fost prima tara din lume care a avut un conducator crestin. In anul 75 d.Hr. comunitatea evreiasca din Salamis a protestat impotriva activitatii de misionar a lui Barnabas, acesta fiind omorat cu pietre. Verisorul sau a reusit sa ii ia trupul, pentru a il inmormanta in secret, alaturi de Evanghelia dupa Matei, care i-a fost asezata pe piept. In anul 477 d.Hr., Episcopul Anthemios a avut un vis in care a vazut locul mormantului uitat al lui Barnabas. Dupa acest vis revelator acesta a ordonat deschiderea mormantului, gasind osemintele lui Barnabas, pe care le-a identificat dupa Evanghelia ramasa la locul ei.
Manastirea Sf Barnabas a fost construita la sfarsitul secolului al V-lea pentru a comemora descoperirea osemintelor, dar si pentru a elogia aportul pe care Barnabas l-a adus la promovarea crestinismului. Manastirea a fost distrusa de catre invadatorii arabi in secolul al VII-lea, insa a fost reconstruira. Edificiul si peristilurile din prezent dateaza din anul 1756, unele coloane fiind pastrate din secolul al V-lea.
In jurul bisericii se afla curtea interioara, inconjurata la randul ei de cladiri folosite in trecut pentru a adaposti calugarii si pelerinii care veneau sa se roage la manastire. In timp, numarul de calugari rezidenti s-a redus, ajungand in 1950 la doar trei, care erau frati si care s-au dedicat bisericii inca din 1917. Cei trei au restaurat clopotnita in 1958 si au finantat reparatiile manastirii cu ajutorul banilor obtinuti din vanzarea de miere si de icoane pictate de ei. In anul 1976 batranii calugari s-au retras in sudul Ciprului.
Astazi, vizitatorii sunt bineveniti la Manastirea Sf. Barnabas, o buna parte din ea facand parte din Muzeul Iconografic si Arheologic Sf Barnabas. Acolo veti gasi un ghid care ofera tururi gratuite ale manastirii si ale muzeului. Mormantul Sfantului Barnabas se afla inca acolo si consta intr-o catacomba sculptata in stanca, formata din doua camere. Accesul se face prin mausoleul construit la suprafata, unde credinciosii veniti atat din partea de nord, cat si din partea de sud a insulei lasa flori si aprind lumanari. Manastirea Sf Barnabas este foarte importanta pentru Biserica Ortodoxa si este considerata un loc de pelerinaj.
GPS - Latitudine: 33.883333, Longitudine: 35.175000
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Manastirea Ayios Varnavas din Famagusta