Catedrala Veche din Coimbra

Aceasta structura minunat de sobra, la origini in stil romanic, dateaza din anul 1140, facand-o cea mai veche catedrala a Portugaliei. Desenul auster este opera a doi francezi. Dale siciliene din secolul al XVI-lea si arce elegante in stil manuelin deasupra transeptului ofera greutate vizuala interiorului din stanca altminteri gol. Punctul central este decoratiunea de altar, in stil gotic, scoasa in relief in intregime si cu culori vii, proiectata de mesterii flamanzi Olivier de Gand si Jean d'Ypres.

Catedrala Veche din Coimbra este una dintre cele mai importante cladiri catolice romane din Portugalia. Construirea Se Velha a inceput la putin timp dupa batalia de la Ourique (1139), atunci cand contele Afonso Henriques, care s-a declarat rege al Portugaliei, si-a ales drept capitala Coimbra. Primul contele de Coimbra, Sisnando Davides, a fost inmormantat in catedrala.

Nu se cunosc prea multe date despre catedrala care a precedat Se Velha in Coimbra. In 1139, dupa Batalia de la Ourique, regele Afonso Henriques a decis sa finanteze construirea unei catedrale noi. Impulsul definitiv la construirea acesteia a fost dat de episcopul Miguel Salomao, care a ajutat la plata lucrarilor. In 1185, regele Sancho I, al doilea rege al Portugaliei, a fost incoronat in noua catedrala, fapt ce indica stadiul avansat al lucrarilor de constructie. Constructia cladirii de baza a fost finalizata in primele decenii ale secolului al XIII-lea, chiar daca manastirea a fost inceputa in 1218, in timpul domniei regelui Afonso al II-lea.

Proiectul Catedralei este atribuit maestrului Robert, un arhitect francez, care coordona construirea Catedralei din Lisabona la acel moment si care vizita in mod regulat Coimbra. Lucrarile au fost supravegheate de catre maestrul Bernard, de asemenea, posibil francez, urmat de maestrul Soeiro, un arhitect activ in construirea altor biserici in episcopia Oporto.

In secolul al XVI-lea au fost realzate noi constructii. Capelele, peretii si stalpii naosului au fost acoperiti cu gresie, monumentala Porta Especiosa a fost construita in partea de nord a fatadei, si capela de sud a absidei a fost reconstruita in stil renascentist. Arhitectura de baza si structura cladirii romanice a fos lasata intacta. In 1772, la cativa ani dupa expulzarea iezuitilor din Portugalia, sediul episcopiei a fost transferat de la catedrala medievala la biserica iezuita, numita ulterior, Catedrala Noua de Coimbra (Se Nova de Coimbra).

Catedrala Coimbra este doar unu dintre catedrale romanice portugheze din timpul Reconquistei care a supravietuit relativ intacta pana in prezent. Interiorul catedralei are un naos cu doua nave, un transept mic, si o absida de est, cu trei capele. Naosul are un etaj superior, un triforium spatios (galerie arcuita), care ar putea gazdui mai multi spectatori in cazul in care ar fi necesar. Manastirea, construita in timpul domniei lui Afonso al II-lea (inceputul secolului al XIII-lea), este o lucrare de tranzitie dintre romanic si gotic. Fiecare dintre arcadele gotice ascutite dinspre curte cuprind doua arce gemene rotunde in stil romanic.

Aspectul remarcabil al decoratiei romanice din vechea catedrala Coimbra este numarul mare de capiteluri sculptate (aproximativ 380), unul dintre cele mai importante ansambluri de sculptura romanica din Portugalia. Motivele principale sunt vegetale si geometrice si dezvaluie influente arabe si pre-romanice. Nu exista reprezentari de figure umane si nici scene biblice, deoarece multi dintre artistii care au lucrat in Catedrala au fost mozarabi (crestini care locuiau in teritoriile arabe si care s-au stabilit in Coimbra in secolul al XII-lea), aceste reprezantari fiind interzise in Islam.

La sfarsitul secolului XV inceputul secolulului XVI, Episcopul Jorge de Almeida, a sponsorizat o mare campanie decorativa. Coloanele si peretii de pe culoarele dintre banci au fost acoperite cu gresie de Sevilia, care suporta motive geometrice care amintesc de arta araba. Cele mai multe au fost eliminate de-a lungul timpului, dar au si ramas, in special pe peretele din stanga de la intrarea in Catedrala, precum si in multe capele si monumente funerare. Capela de nord (capela Sf. Petru), are un altar renascentist al sculptorului francez Nicolau Chanterene (inceputul secolului al XVI-lea). Capela de sud a absidei a fost complet reconstruita in stil renascentist si contine o placa de altar reprezentandu-l pe Iisus si pe Apostoli. Altarul a fost terminat in jurul anului 1566 si este opera lui Joao de Ruao. In 1530, aceluasi artist a construit Porta Especiosa in fatada de nord.

Pentru mai multe informatii: tel - 239 825273

Localizare

GPS - Latitudine: 40.208981, Longitudine: -8.427130

Mareste harta

Legenda

  • Catedrala Veche din Coimbra
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala Veche din Coimbra