Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala Sfantul Gheorghe din Beirut
Catedrala Ortodoxa Greaca Sf. Gheorghe este sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Beirut. Aceasta este cea mai veche biserica existenta a orasului.
Catedrala Anastasis a fost prima biserica construita pe locul in care azi se afla Catedrala Sfantul Gheorghe. Aceasta a fost construita de catre Efstathuis in secolul al V-lea d.Hr. si marginita de Salile Romane si facultatea de drept.
In anul 551 AD un cutremur masiv a distrus intregul Beirut, inclusiv biserica Anastasis. In secolul al XII-lea catedrala a fost construita in aceeasi locatie. Din nou, structura a fost grav avariata de un cutremur in anul 1759 si a fost demolata pentru a fi construita. Constructia a inceput in 1764 si structura noua, mai mare, cu un naos si un tavan boltit, a fost finalizata in 1767. Ulterior tavanul s-a prabusit omorand 90 de persoane, din cauza lipsei pilonilor de sustinere. In 1772 biserica a fost reconstruita pe un plan in cruce cu trei nave; un nou portic a fost adaugat in fatada de nord, fatada principala de vest a fost extinsa si un nou turn-clopotnita a fost construit in coltul de nord-vest.
In 1783 catedrala a suferit o serie de modificari, inclusiv adaugarea pronaosului a fatadei de vest si extinderea absidei pentru a se potrivi cu axa centrala a altarul principal al catedralei. In acelasi an Younes al-Jbeily a oferit bisericii iconostasul din lemn frumos decorat.
Ultimele modificari ale catedralei au fost facute in 1910, cu adaugarea unui portic boltit la fatada de sud, catedrala a fost mai mult extinsa la est si clopotnita a fost mutata in coltul de sud-est. Interiorul catedralei a fost decorat cu fresce bogat ornamentate oferite de Ibrahim Youssef Saad.
In 1975, dupa izbucnirea razboiului civil libanez, catedrala a fost bombardata si au fost vandalizate si frescele sale elaborate. Cele mai multe dintre pictograme si o parte din catapeteasma au fost furate, parti ale iconsostasului din secolul al XVIII-lea fiind si ele jefuite.
La data de 10 octombrie 1995 Mitropolitul Elias Audi a anuntat planurile pentru restabilirea catedralei. Prima faza de restaurare a inceput in 1998, sub supravegherea unui comitet condus de Ghassan Tueni. Catedrala si-a redeschis portile la 15 decembrie 2003.
Sapaturile intreprinse la catedrala pe timpul a 17 luni, in perioada 1994-1995, au acoperit 316 metri patrati si au dezvaluit mai multe straturi arheologice care au permis o cronologie istorica a bisericii si imprejurimilor sale.
In 1994, sapaturile arheologice efectuate in interiorul si in imediata apropiere a Catedralei Sf. Gheorghe, inainte de inceperea lucrarilor de restaurare, au descoperit o serie de artefacte si vestigii care acopera perioadele elenistica, romana, bizantina, medievala si otomana. Sapaturile au relevat secventa de utilizare religioasa continua a sitului.
Sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Beirut a fost format un comitet pentru a supraveghea sapaturile si crearea Muzeului Arheologic. Comitetul fondator a fost condus de arheologul Leila Bader, care a servit ca director al Universitatii Americane din Beirut. Crearea muzeului a fost finantata de Arhiepiscopia Ortodoxa Beirut, cu o donatie de la Jacques si Naila Saadetemelia. Muzeul a fost inaugurat la data de 3 decembrie 2011.
Muzeul are o suprafata de 250 de metri patrati si include o serie de descoperiri, cum ar fi lampi cu petrol, ceramica, statuete si vase crestine si ornamente. Alte vestigii pastrate in acest loc includ parti din altare si absida bisericilor mai vechi, mozaicuri, gravuri din piatra, pietre funerare si coloane, dintre care unele fac parte din vechiul oras Cardo Maximus.
Zona de excavat include o necropola in care s-au deschis 25 de morminte. Mormintele au fost orientate pe o axa est-vest, cu capul spre vest. Aceste morminte sunt acoperite cu lespezi mari de piatra. Printre mormintele descoperite a fost si unul care contine scheletul unui barbat purtand o tiara de bronz, cu un varf de sageata de fier si trei amulete de bronz puse pe piept.
GPS - Latitudine: 33.895233, Longitudine: 35.505226
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala Sfantul Gheorghe din Beirut