Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala Sfanta Maria din Augsburg
Catedrala Sfanta Maria este situata in orasul Augsburg. Constructia acesteia a inceput in secolul al XI-lea romanic. Au fost realizate adaugari gotice in secolul al XIV-lea. Catedrala contine numeroase lucrari de arta notabile, inclusiv cele mai vechi vitralii din tara.
Este posibil ca o biserica sa fost aici inca din secolul al IV-lea, avand in vedere ca fundatii de la aceasta data au fost gasite sub catedrala, dar nu este sigur ca aceste fundatii apartin unei biserici. Prima Catedrala cu siguranta construita pe acest site dateaza din secolul al VIII-lea, iar prima mentionare scrisa a acesteia dateaza din anul 822. Catedrala a fost deteriorata in timpul invaziilor maghiare si restaurata sub Episcopul Ulrich in 923. Partea de est s-a prabusit in 994 si a fost reconstruita cu ajutorul imparatesei Adelaide, care pretindea ca a prevazut aceasta prabusire.
Constructia catedralei romanice a inceput sub Episcopul Henry IIin in 1043 si a fost finalizata sub succesorul sau in 1065. Corul de est este gotic si dateaza din 1356-1431. Iconoclastii au confiscat si distrus cea mai mare parte din arta religioasa a Catedralei in timpul Reformei protestante (1537-1548). Turnul de nord a fost refacut in 1565.
Interiorul a fost adaptat stilului baroc din 1655-1658, in 1852-1863, dandu-i-se o viziune romantata a aspectului medieval. Opere de arta medievale au fost aduse aici pentru a amplifica acest efect. Elementele neo-gotice au fost eliminate in 1934.
In al Doilea Razboi Mondial, numai Capela Fecioarei si manastirea au fost avariate. Restaurari ample ale interiorului au fost efectuate in 1983-1984.
Catedrala Sfanta Maria este o basilica cu trei abside, cu un-naos romanic, un cor la vest si un cor gotic la est. Doua turnuri patrate in apropiere de capatul de est sunt acoperite cu turle de cupru. Catedrala este fabricata in principal din caramida rosie. In partea de sud a Catedralei sunt bazele extinse ale Bisericii Sf. Ioan. In capatul de vest al acesteia sunt cateva artefacte romane gasite in apropiere. Portalul de sud (1356) in corul de est este elaborat sculptat cu sculpturi care ilustreaza scene din viata Fecioarei Maria pe timpan, cifrele de apostoli pe rame, si Fecioara Maria pe coloana centrala. Timpanul portalului de nord (1343) este mai simplu si a fost mutat in interiorul Catedralei. Acesta descrie Buna Vestire, Nasterea lui Hristos, Adoratia Magilor, Moartea si incoronarea Fecioarei. Cifrele permanente de portalul de nord sunt, de asemenea, afisate in interior. Portalul de sud, in corul de vest, contine usi moderne de bronz instalate in anul 2000. Acestea inlocuiesc usile romanice de bronz (1065), care sunt acum protejate in Muzeul Diecezan Augsburg (din 2002). Destul de diferite de cele de la Catedrala Hildesheim (1015), cele 35 de panouri sunt relativ simple, cu doar o singura cifra care ocupa spatiul, ceea ce face oarecum dificil sa se identifice scenele. Pe o parte sunt descrise povestile Vechiului Testament: crearea Evei si a lui Adam, gradina Edenului cu Șarpele; Moise - sechestrarea toiagul transformat intr-un sarpe, minunea infaptuita de catre Aaron, uciderea filistenilor. Partea cealalta pare sa descrie pilde din Noul Testament - femeia care a pierdut o bucata de argint, pasarile cerului; Vechiul Testament ale lui Hristos, inclusiv Melchisedec, Moise, Aaron, David, Iuda Macabeul si Profetii.
Interiorul nu este foarte armonios, datorita combinatiei de stiluri si completari diferite, dar este interesant in detaliile sale. Naosul larg romanic (secolul al 11-lea) este varuit si vopsit cu contururi de caramida. Nava are o bolta cu nervuri gotice. Corul de est este in stil gotic (1356-1431), cu capele laterale ambulatorii si multe altele. Exista, de asemenea, un cor de vest.
Capela Fecioarei aduce un plus de stil baroc 1720-1721, a fost grav deteriorata in al Doilea Razboi Mondial si restaurata in 1987-1988. Frescele sunt replici ale originalelor realizate de Johann Georg Bergmüller. Lucarna din sud contine cele mai vechi vitralii din Germania: portrete ale profetilor Iona, Daniel, Osea, Moise si David de la sfarsitul secolului al XII-lea sau inceputul sec al XI –lea. Exista mai multe vitralii medievale in culoarul de sud.
Alte atractii notabile in interiorul Catedralei Sfanta Maria includ: piatra episcopala a tronului (c.1100), mormantul de bronz a episcopului Wolfhart Rot (1302), pictura murala gigant a Sf. Cristofor pe peretele de vest a transeptului de sud (1491), vitralii reprezentand Fecioara Maria Tronul lui Solomon in peretele de sud al transeptului de sud (1330-1340), picturi care descriu viata Fecioarei Maria realizate de Hans Holbein cel Batran (1493) si montate pe stalpii de naos, un grup modern de bronz ce reprezinta Rastignirea cu Doisprezece Apostoli – realizata de Josef Henselmann (1962).
Catedrala din Augsburg iese in evidenta in cadrul panoramei orasului datorita turnurilor patrate in stil gotic, construite in secolul al IX-lea. O cripta din secolul al X-lea in stil romanesc, construita in timpul episcopului Ulrich, a supravietuit de asemenea din zilele timpurii ale bisericii. Ferestrele din secolul al XI-lea aflate pe partea de sud a naosului, cu imagini ale profetilor Iona, Daniel, Hosea, Moise si David, sunt cel mai vechi ansamblu de vitralii din Europa Centrala. Altarul este decorat cu cinci picturi importante de Holbein cel Batran.
Daca mergeti putin de la catedrala, veti ajunge in curtile linistite si mica gradina suspendata a fostei resedinte episcopale, o serie de cladiri din secolul al XVIII-lea, in stilurile baroc si rococo, care in ziua de azi sunt birourile guvernamentale regionale din Swabia.
GPS - Latitudine: 48.372940, Longitudine: 10.897240
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala Sfanta Maria din Augsburg