Catedrala Romano-Catolica din Satu Mare

Construita la inceputul secolului al XIX-lea, de arhitectul Hild Jozsef, in stil clasicist, Catedrala romano-catolica din Satu Mare are hramul “Inaltarea Domnului“ si se afla pe latura estica a Pietei Libertatii. Acest lacas de cult este biserica catedrala a Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare.

Pe locul in care catedrala este amplasata a existat o biserica parohiala baroca, construita in perioada 1768-1798. In timp, s-a decis reconstruirea si extinderea acestei biserici. Lucrarile au fost demarate in anul 1804. In timpul baronului Istvan Fischer, primul episcop, a fost largit corul. In timpul lui Peter Klobusiczky, episcop in perioada 1807-1821, s-a anexat cate o sacristie la peretele nordic, respectiv sudic al corului extins, deasupra carora s-a construit cate un oratoriu. In timpul lui Janos Ham, episcop in perioada 1827-1857, s-a realizat catedrala noua in stil neoclasicist.

Lucrarile la noua catedrala au fost realizate in perioada 1830-1837. Biserica tip bazilica, a fost prevazuta cu trei nave si un cor alungit spre est, cu inchidere semicirculara. Atat la peretele nordic, cat si la peretele sudic al corului s-a anexat cate o sacristie cu oratoriu la etaj.

Fatada principala a catedralei are un aspect monumental si, central, are un portic mare, cu sase coloane, antablament si timpan triunghiular. Porticul este incadrat de doua turnuri paralelipipedice. De asemenea, fatada este decorata cu reliefuri si statui. Timpanul este decorat cu figura alegorica a Credintei, reprezentata de o femeie aflata intre nori care tine in maini o cruce si un potir. In spatele timpanului se afla aticul incoronat de trei statui: central se afla figura Mantuitorului, in partea dreapta se afla Sfantul Petru, iar in partea stanga se afla Sfantul Apostol Pavel. La parterul turnurilor se pot vedea in nisele cu inchidere semicirculara, statuile sfintilor regi maghiari: Sfantul Stefan si Sfantul Ladislau.

In interior se poate vedea pictura decorativa si fresce cu reprezentari ale unor scene biblice. Pe partea superioara a corului se afla pictura ce reprezinta scena Inaltarii Domnului. Janos Riedler este cel care, in anul 1836, a decorat cupola bisericii. Central, Janos Riedler l-a pictat pe Isus in templu la varsta de 12 ani, iar in pandantivi a pictat figurile celor patru evanghelisti. Mult mai tarziu, in anul 1904, Tamas Scheuchl a restaurat pictura murala a cupolei. Deasupra intrarilor in sacristii se pot remarca picturile realizate Gyula Toth ce reprezinta scenele: Bunavestire, Nasterea lui Isus, Refugiul in Egipt si Sfanta Familie. Altarul principal a fost pictat in anul 1837 cu scena Inaltararii Domnului.

Biserica este inconjurata de un parc in care se afla doua statui: statuia lui Isus si bustul episcopului Janos Ham realizat de sculptorul Pal Lakatos.

Localizare

GPS - Latitudine: 47.792718, Longitudine: 22.874076

Mareste harta

Legenda

  • Catedrala Romano-Catolica din Satu Mare
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala Romano-Catolica din Satu Mare

Satu Mare