Catedrala Episcopala Ortodoxa Sfanta Treime si Catedrala Reintregirii

Catedrala Episcopala are o semnificatie aparte in cultura religioasa romaneasca, deoarece este primul lacas de cult ortodox construit in zona Transivaniei, dupa Marea Unire din anul 1918. Dupa cum istoria arata, pe actualul teritoriu al Romaniei, in Transilvania, s-au purtat lupte grele pentru ca romanii asezati aici sa isi pastreze religia ortodoxa, avand in vedere ca popoarele expansioniste doreau sa ii converteasca pe acestia la catolicism. Aceasta face parte dintr-un complex arhitectural cu valoare religioasa si mai este cunoscuta si sub numele de Catedrala Reintregirii. Hramul catedralei este al Sfintiilor Mihail si Gavril.

Mai mult decat atat, Catedrala Sfanta Treime reprezinta un obiectiv istoric relevant, avand in vedere faptul ca unul dintre motivele construirii sale a fost acela de a oferi un spatiu potrivit pentru incoronarea regelui Ferdinand si al sotiei sale, Maria. Dupa realizarea Marii Uniri s-a dorit ca actul sa fie incununat cu o simbolistica aparte, asa cum trebuia sa fie incoronarea regelui. Acest lucru nu s-a mai petrecut, insa, deoarece regale Ferdinand apartinea unei alte religii. Cu toate acestea, coroanele purtate de regi, in perioada domniei, au fost aduse special aici si sfintite de preoti.

Valoarea catedralei nu este doar istorica, ci si arhitecturala, fiind incadrata in stilul bizantin, avand elemente arhitecturale traditionale romanesti. Astfel, valoarea ei culturala este importanta atat pentru orasul Alba Iulia, cat si pentru intreaga tara.

Catedrala include un corp amenajat ca un muzeu, in care sunt pastrate obiecte folosite in biserica cu foarte multi in urma, precum si documente redactate in perioada in care pe acelasi loc se afla vechea biserica, din lemn, construita in anul 1597, la ordinul lui Mihai Viteazul. In plus, interiorul este decorat cu icoane pictate special pentru acest loc, facand din acest loc un lacas aparte. Una dintre cele mai impresionante icoane expuse aici este ce a “Maicii Domnului cu Prunctul”, ea fiind realizata printr-o imbinarea cromatica ce apartine stilului transilvanean. Aceasta este dispusa in mijlocul unui spatiul dreptunghiular, fiind inconjurata de ziduri inalte si de un mic parc. In spatele catedralei au fost construite alte cateva cladiri care apartin tot catedralei si in care se afla muzeul, resedinta regala si pavilioane amenajate pentru personal.

La intrare a fost proiectat un turn, cu o turla in varf, alcatuita dintr-o cupola si o cruce, inalt, in asa fel incat sa poate fi observat din tot orasul. De asemenea, avand in vedere importanta culturala, istorica si militara a orasului, pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, pe fatada acestui turn este pus steagul Romaniei si se tin slujbe speciale, prin care episcopii si preotii se roaga pentru bunastarea romanilor si multumesc sfintilor pentru darurile lasate pe acest pamant.

Adresa: strada Mihai Viteazu, Alba Iulia, judetul Alba

Localizare

GPS - Latitudine: 46.068447, Longitudine: 23.567390

Mareste harta

Legenda

  • Catedrala Episcopala Ortodoxa Sfanta Treime si Catedrala Reintregirii
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala Episcopala Ortodoxa Sfanta Treime si Catedrala Reintregirii

Alba Iulia