Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala din Lublin
La marginea centrului vechi al orasului Lublin si la 100 de metri distanta de poarta Krakowska, se afla Catedrala Lublin, un fost complex monahal detinut de iezuti, care au ajuns in acest oras al Poloniei in secolul al XVI-lea cu scopul de a combate miscarile religioase non-crestine.
Dominata de stilul architectural baroc, catedrala a fost realizata in mai multe etape in perioada anilor 1586 – 1625, de catre arhitectii Jan Marion Brenardoni si Jozef Briccio.
Biserica prezinta un singur naos, iar frescele au fost realizate de catre pictorului curtii regelui August al III-lea – Jozef Majer. In apropiere de altarul realizat in secolul al XVII-lea din lemn de cedru libanez, se afla celebrul portret al “Fecioarei Maria plangand”, o copie dupa tabloul Fecioarei Maria de la Jasna Gora. Usa din spatele navei conduce catre Trezorerie, ce adaposteste o serie de vesminte bogat brodate, potire si crucifixe. Langa aceasta se afla Sala Soaptelor, denumita astfel datorita proprietatilor sale acustice ce permit perceperea si a celor mai silentioase voci de la celalat capat al camerei. Aici este expusa una dintre cele mai valoroase colectii de haine, cu broderii realizate in secolele XVIII si XIX, dar si o serie de obiecte sacre, vesele si sfesnice.
Niste trepte conduc catre cripta recent renovata a complexului monahal, unde se odihnesc trupurile neinsufletite a mai multor episcopi, nobili si localnici din perioada secolelor XVII-XVIII. Aici se pot vedea si moastele episcopului Jan Michal de la Mars, decedat in anul 1725, cu cizmele si manusile atarnand la capetele membrelor sale uscate. Cripta este deschisa publicului de marti – duminica, intre orele 10.00 – 16.00, pretul unui billet de intrare fiind de 4 zloti.
GPS - Latitudine: 51.246639, Longitudine: 22.568609
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala din Lublin