Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala din Bonn
Minster Bonn - Catedrala din Bonn (Germania: Das Bonner Münster) este una dintre cele mai vechi biserici din Germania, fiind construita intre secolele al XI-lea si al XIII-lea. Catedrala este o bazilica romanica falnica, cu proportii armonioase din Bonn, fosta capitala a Germaniei de Vest. Acesta este situata pe un site considerat sacru de aproximativ 2000 de ani, avand in vedere ca aici a fost mai intai un templu roman si apoi o biserica crestina. Catedrala veche de 900 de ani este o buna dovada a stilului romanic tarziu si e prevazuta cu un imens turn principal octagonal, cu o clopotnita in varf. Aceasta a fost martora incoronarii a doi sfinti imparati romani (in 1314 si in 1346) si, in perioada Evului Mediu, a fost unul dintre cele mai importante centre ecleziastice din Renania. Statuia de bronz din secolul al XVII-lea a Sfintei Elena si amvonul decorat in stil rococo reprezinta atractia principala a acestei catedrale.
Orasul Bonn a fost initial o cetate construita de romani in secolul 1 AD, Castra Bonnensia. Aceasta a supravietuit destramarii Imperiului Roman, ca asezare civila, iar in secolul al IX-lea a devenit orasul franc Bonnburg.
In jurul anului 235 AD, doi soldati romani, crestini, stationati in Castra Bonnensia - Cassius si Florentius -, au fost martirizati pentru credinta lor. Traditia spune ca un memorial mic a fost construit peste mormintele lor, in secolul al IV, de catre Sf. Elena, mama lui Constantin. Nu exista nici o dovada supravietuitoare a acestei structuri, dar sapaturile arheologice au aratat ca bazilica se afla pe site-ul unui templu roman si al unei necropole.
Initiala Memorial Hall a fost extins intr-o biserica mai mare, in secolele VI si VII, si multi oameni au fost ingropati in interiorul si in afara cladirii. Extensiile suplimentare au fost efectuate in secolul al VIII-lea.
In jurul anului 1050 biserica a fost demolata si a inceput constructia cladirii romanice din prezent, care dateaza din secolele al XI-lea si al XIII-lea. Pana la sfarsitul acestei perioade, Bonn a crescut in importanta, devenind capitala electoratului si Arhiepiscopia din Köln, care era atunci un stat suveran. In 1643, Cassius si Florentius au fost declarati oficial sfintii patroni ai orasului Bonn.
Bazilica a suferit pagube semnificative in 1583-1589, 1689, si, in Al Doilea Razboi Mondial, dar de fiecare data a fost complet restaurat. In 1956, Bonner Münster a primit statutul de Papal Minor Basilica.
Bonner Münster se afla in centrul orasului, pe Münsterplatz si Martinsplatz, la doar o scurta plimbare de la statia de tren. Acesta are cinci turnuri: turnuri patrate adiacente pe capatul de est, un turn de 315 central si doua turnulete subtiri de pe West End. Toate sunt acoperite cu turle. West End este una dintre cele mai vechi parti ale bazilicii si dateaza din secolul al XI-lea. La capatul de est al bazilicii sunt sculptate capetele martirilor Cassius si Florentius, sfintii patroni de la Bonn. Acestea au fost sculptate in 2002 de catre Iskender Yediler. Naosul basilicii dateaza din 1220 si este un amestec de elemente romanice si gotice. Acesta este iluminat de o serie de ferestre cu vitralii moderne, in cea mai mare parte negru si alb, cu o scena centrala colorata. La partea din spate (de vest) a naosului este o statuie din bronz a Sf. Elena, donata de Cardinalul Franz Wilhelm von Wartenberg, rector al Collegiate Church (1629-1661).
Mobilierul din interior dateaza in mare parte din perioada baroca si mai recenta. Cristelnita dateaza din secolul al XII-lea. Aceasta este acoperita cu o reprezentare din Arca lui Noe (din 1966). Langa fontul din coltul de nord-vest este o pictura din 1704 ce ii reprezinta pe Sf. Elena, Cassius, Florentius, precum si o vedere din Bonn.
Transeptul de sud are mai multe picturi murale moderne, inclusiv o descriere mare a Sf. Cristofor. De asemenea, aici este Altarul Sf. Ioan, cu un relief alabastru (1608) ce infatiseaza Botezul lui Hristos de catre Ioan Botezatorul si pe Ioan Evanghelistul scriind Evanghelia. Transeptul de nord are o pictura murala din 1400, aceasta infatiseaza trei magi (despre care se spune sa se odihneasc in apropiere de Catedrala din Köln), o sculptura ecvestra a Sf. Martin de Tours, si mormantul lui Ruprecht, Arhiepiscop de Koln (1463-1478 ).
In fata (est) naosului sunt doua sculpturi de mari dimensiuni care prezinta un inger si un diavol. Scarile de sub altar duc la cripta care este in mod normal rezervata pentru rugaciune. Aici un altar care contine moastele Cassius si Florentius sta pe un soclu de piatra, intre pilonii de est. O usa incuiata duce intr-o pestera mica, se spune ca aici ar fi mormantul martirilor, dar acest loc este deschis numai in ziua sarbatorii lor (10 octombrie). Deasupra criptei, altarul dateaza din secolul al XI-lea si este decorat cu picturi din secolul al XIX-lea. Pe langa bolta, in spate, este o pictura murala cu Adormirea Maicii Domnului, ce dateaza din c.1300. Altarul mare dateaza din 1865 si are sculpturi ale Sfintilor Cassius, Florentius, Martin si Helen.
Mozaicul absidei a fost creat in Venetia in 1894 si este bazat pe motivul Byzantine Deesis.
Adresa: Munsterpl. 90228/985-880
Taxe de intrare: nu se percep
Program: Zilnic 9:00-19:00.
GPS - Latitudine: 50.733398, Longitudine: 7.099640
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala din Bonn