Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala din Anvers
Kathedraal (Catedrala din Anvers) este cel mai mare edificiu gotic din Belgia, suprafata sa fiind de aproape un hectar. Constructia sa a inceput in 1352 si a fost terminata in 1521. Clopotnita, de 123 m inaltime, are 47 de clopote. Interiorul catedralei are 117 m lungime, 65 m latime si 48 coloane de sustinere.
Aceasta catedrala este totodata si una dintre cele mai frumoase. Turla sa eleganta ce se inalta intr-o piata medievala, este inca una dintre emblemele majore ale orasului. Constructia catedralei a durat 170 de ani, si tot nu a fost finalizata. Era biserica breslelor bogate, decorata cu chivoturi, racle si altare. Devastata de un incendiu si de vandali in secolul al XVI-lea si respectiv al XVIII-lea, catedrala se mai mandreste si azi cu o serie de opere de arta renumite, printre care doua triptice somptuoase de Rubens.
Lucrarile la eleganta turla a catedralei au durat peste 100 de ani, incepand cu a doua jumatate a secolului al XV-lea. Inaltimea catedralei de 123 de m denota un pronuntat stil gotic, mai ales spre varf. Singura turla similara este cea a lui Hôtel de Ville (Primaria) din Bruxelles, ce dateaza aproximativ din aceeasi perioada. Interiorul este luminos, stralucitor si inaltator, in general datorita scarii, suprafetei de sticla si spatiului simplu, ce se inalta spre bolta. In mod surprinzator, coloanele stranei nu au capiteluri. Arcuidu-se intr-un stil original, ele formeaza arcuri gotice care au un efect de serenitate. Amvoanele din stejar sculptate cu minutiozitate sunt caracteristice pentru multe biserici belgiene.
Subiectul acesteia, raspandirea credintei pe cele patru continente, este redat printr-o multime de pasari, copaci, ingeri, sfinti si alte imagini simbolice. In timpul restaurarii picturilor murale deteriorate in timp au iesit la iveala unele ramasite ale celor originale.
In ultima jumatate a secolului al XIX-lea, catedrala a fost repusa in drepturi printr-o serie de ample lucrari de restaurare. In anumite cazuri, acest lucru s-a facut cu prea mult zel, dar efortul de a reda efectul medieval capelelor din spatele corului este de admirat. Minunatul triptic al lui Albert de Vriendt ilustreaza renasterea stilului Eyckian. Majoritatea vitraliilor originale ale catedralei s-au pastrat pana in prezent. Catedrala are o fereastra veche, datand din 1503, infatisandu-l pe Filip cel Frumos si pe Ioana de Castilia, cu sfintii patroni in spatele lor. Din afara, domul seamana cu o ceapa neagra etajata. Ajunsi in interior veti intelege imediat logica: sirul de geamuri lasa sa patrunda lumina pentru a scoate in evidenta Adormirea Maicii Domnului (1647), impresionanta pictura de pe tavan al lui Cornelius Schut. Fecioara din Antwerpen, realizata in secolul al XVI-lea, este o mica dar superba statuie din lemn, cu mantii si coroane a fost considerata de credinciosi ca facatoare de minuni.
Catedrala din Anvers a fost bogat decorata, dar a capatat un aspect mai auster in urma a doua episoade mai putin fericite. Primul a avut loc in 1560 si a constat in atacul violent al fanaticilor protestanti, care au devastat bisericile, distrugand statuile, picturile si relicvele. Cel de-al doilea s-a intamplat in 1790, cand fortele revolutionare franceze au ordonat demolarea bisericilor sau secularizarea acestora ca grajduri, depozite, baraci.
In vecinatatea catedralei exista o multime de cafenele, baruri si restaurante. Taverna Het Vermoeide Model este lipita chiar de zidurile catedralei. De la terasa restaurantului Rooden Hoed, se poate auzi orga. Barul Het Elfde Gebod este decorat cu statui religioase.
Cele 47 de clopote bat din ora in ora. Vara, frecvent au loc concerte de carilon, cand suntele clopotelor sunt redate de orga.
GPS - Latitudine: 51.220490, Longitudine: 4.401190
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala din Anvers