Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala celor 40 de Mucenici din Aleppo
Catedrala Patruzeci de Mucenici din Aleppo, Siria, este o biserica apostolica armeana din secolul al XV-lea situat in vechiul cartierul crestin Jdeydeh. Aceasta este importanta printre bisericile armene deoarece este una dintre cele mai vechi biserici active din diaspora armeana si orasul Aleppo.
Prima prezenta armeana semnificativa din orasul Aleppo dateaza din secolul I i.en, cand Armenia subTigranes a subjugat Siria si a ales Antiohia ca una dintre cele patru capitale ale Imperiului Armean. Dupa 301 d.Hr., cand crestinismul a devenit religia oficiala a Armeniei si a populatiei sale de stat, Aleppo a devenit un centru important pentru pelerinii armeni in drumul lor spre Ierusalim. Cu toate acestea, armenii nu au format o comunitate organizata in Aleppo, pana cand prezenta armeana nu a crescut considerabil in timpul secolului al XI-lea, atunci cand un numar considerabil de familii de armeni si comercianti stabiliti in oras au creat propriile afaceri si resedinte. Cu scoli si biserici, armenii s-au prezentat ca o comunitate bine organizata in timpul secolului al XIV-lea.
Biserica armeana Patruzeci de Mucenici din Aleppo a fost mentionata 1476 de catre Parintele Melikseth. Aceasta a fost ridicata pentru a inlocui o capela mica, in vechiul cimitir crestin. Biserica a fost numita in onoarea unui grup de soldati romani martirizati in apropiere de orasul Sevasta si venerati in crestinism ca Patruzeci de Mucenici din Sevasta.
Pana la sfarsitul secolului al XV-lea biserica a avut dimensiuni foarte mici, cu o capacitate de numai 100 de credinciosi. In 1499-1500, biserica a intrat in renovare la scara larga. Timp de doi ani, ea a fost extinsa si o cladire noua a fost construita in curtea bisericii, finantata prin donatii facute de Baron Reyis Yesayi.
In primii ani de la consacrarea sa, biserica a fost inconjurata cu pietrele funerare din cimitirul armean, pana in 1579, cand cimitirul a fost mutat si numai clericilor si elitelor comunitatii li s-a permis sa fie ingropati in curtea bisericii.
Biserica a fost renovata in 1616. La sfarsitul acestui an, biserica fiind redeschisa. In 1624, ca urmare a numarului tot mai mare de rezidenti armeni si pelerini, a inceput sa se construiasca o casa duhovniceasca in apropierea bisericii. Aceasta a fost o casa de odihna, cu 23 de camere mari, puse la dispozitia pelerinilor armeni in drumul lor spre Ierusalim.
Exploratorul italian Pietro della Valle, care a vizitat Aleppo in anul 1625, a descris-o ca fiind una dintre cele patru biserici care au fost construite adiacent una langa alta intr-o curte cu o poarta, in cartierul crestin Jdeydeh nou creat. Celelalte trei biserici sunt Biserica Armeana Patruzeci de Mucenici, Biserica Armeana Maica Sfanta a lui Dumnezeu si Biserica Ortodoxa Greaca a Adormirii Maicii Domnului.
In prezent, biserica are trei altare si o cristelnita instalata in 1888. Biserica nu a avut o clopotnita pana in 1912, cand un turn clopotnita a fost ridicat printr-o donatie facuta de filantropul sirian-armean Rizkallah Tahhandin. Turnul este considerat a fi una dintre probele unice ale arhitecturii baroce. In a doua jumatate a secolului XX, interiorul bisericii a suferit renovari masive pentru a se potrivi cu cerintele biserici armene.
La 26 aprilie 2000, comunitatea armeana din Aleppo a marcat 500 de ani de la prima extindere a bisericii sub inaltul patronaj al Sanctitatii Sale Aram I.
Biserica este bogata in icoane vechi si foarte valoroase: Maica Domnului (1663 de Der-Megerdich), Fecioara Maria cu Iisus (1669 de un pictor armean necunoscut), Botezul lui Iisus (din secolul al XVII-lea), Inchinarea Magilor (din secolul al XVII-lea de catre un pictor armean necunoscut), Sfantul Ioan Botezatorul (1720 de Kevork Anania), Saint Joseph (1720 de Kevork Anania), Fecioara Maria cu Isus (1729 de Kevork Anania), Botezul lui Iisus Hristos (1756 de Kevork Anania), Fecioara Maria inconjurata de apostoli (de la sfarsitul secolului al XVIII-lea de catre un pictor armean necunoscut), Judecata de Apoi, una dintre cele mai renumite icoane ale scolii Aleppine (1703 de Nehmatallah Hovsep). Cu initiativa Arhiepiscopului Souren Kataroyan, majoritatea icoanelor au fost renovate intre 1993 si 1996 de catre expertul armean Andranik Antonyan.
Biserica veche a Maicii Domnului a fost construita inainte de 1429, intr-un moment in care comunitatea armeana era semnificativa in Aleppo, cu proprii sai clerici, savanti si prelati. Aceasta biserica mica a avut mai multe renovari, in 1535, 1784, 1849 si respectiv 1955. Biserica a ramas activa pana la inceputul secolului XX, cand a fost transformata intr-o biblioteca. In 1991, cladirea a fost transformata in Trezoreria Zarehian a Bisericii Apostolice Armene din Alep.
GPS - Latitudine: 36.206109, Longitudine: 37.155783
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Catedrala celor 40 de Mucenici din Aleppo