Bisericile Ortodoxe din Vitebsk

Printre atractiile orasului Vitebsk se numara si o seama de Biserici Ortodoxe a caror arhitecura impresioneaza alaturi de o istorie, de multe ori tulburatoare. Printre acestea se numara Buna Vestire, Adormirea Maicii Domnului, Invierea lui Hristos, Sf. Alexandru Nevsky si Sf. George. Cea mai longeviva si mai bine conservata dintre acestea este totodata si una dintre cele mai vechi cladiri din tara: Biserica Bunavestire (Blagoveshchenja). Aceast edificiu magnific din piatra cu sase coloane dateaza din perioada Rusiei Kievene. A fost construita in anii 1140 in stil Bizantin, avand peretii din caramizi netede varuiti in alb, fiind un monument neobisnuit pentru zona respectiva. In timp a devenit un reper respectat pentru faptul ca manuscrise, carti, scrisori regale si bunuri ale negustorilor ce erau in trecere prin oras erau pastrate acolo. A fost  reconstruita de doua ori la rand in secolul al XIV-lea si al XVII-lea, ulterior reparata in 1883. In a doua reconstructie din anul 1622 arhitectura a fost schimbata si o fatada cu doua turnuri a fost adaugata. Cladirea a fost apoi deteriorata in timpul Marelui Razboi Patriotic, iar germanii au trebuit sa plateasca pentru distrugeri. Cinismul administratiei comuniste a fost uimitor insa avand in vedere faptul ca in 1961 au provocat acelasi tip de distrugeri ca si nemtii. Mici ramasite ale bisericii au fost conservate pana in 1992 cand lacasul de cult a fost restaurat la presupusul aspect initial, desi in momentul de fata unul din punctele aduse in discutie este acela al felului in care biserica arata cand a fost construita pentru prima oara.

Biserici din perioada Poloneza-Lituaniana au fost de asemenea distruse, desi Biserica Invierii (1772-77) a fost reconstruita. Catedrala Ortodoxa, dedicata Mijlocirii Maicii Domnului, a fost ridicata in 1760. Cea mai splendida si mai mareata dintre bisericile orasului Vitebsk a fost Catedrala Uspensky de pe dealul cu acelasi nume, iar cea mai rara si mai neobisnuita a fost Biserica Sfinta Treime de pe Peskovatik din secolul al XVII-lea, cunoscuta de obicei ca „Treimea Neagra” sau „Biserica Neagra”. Nici una dintre acestea doua nu a supravietuit insa, o soarta impartasita si de alte biserici mai putin vechi. Doar Treimea Neagra si-a gasit sfarsitul din cauze naturale fiind lovita de un fulger in 1921.

Constructia Catedralei Uspensky, bine cunoscuta pentru picturile sale realizate de Marc Chagall, a inceput in anul 1743 pe locul vechii Biserici Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului. Arhitectul Anton (Osip) Fontana a construit-o ca o biserica catolica, de aici si straniile elemente in stil Baroc; a fost apoi oferita Ordinului Greco-Catolic Basilian si consacrata slujbelor ortodoxe dupa unificarea din 1839 a bisericilor Greco-Catolica si Ortodoxa. Catedrala veche de 150 de ani, terminata in 1785, a fost demolata in urma „delapidarilor” in anii 1930.

Localizare

GPS - Latitudine: 55.187759, Longitudine: 30.205799

Mareste harta

Legenda

  • Bisericile Ortodoxe din Vitebsk
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Bisericile Ortodoxe din Vitebsk

Vitebsk