Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica si Cripta Sfantul Dumitru din Salonic
Fara doar si poate unul dintre cele mai importante obiective turistice din Salonic este Biserica Sfantul Dumitru Izvoratorul de mir (Ayios Dimitrios). Aceasta constructie este situata la poalele orasului vechi, la intersectia strazilor Sf. Nicolae si Sf. Dumitru, si a fost construita in secolul al IV-lea. Asadar, biserica dateaza de pe vremea cand Salonicul era al doilea oras ca marime din Imperiul bizantin. In anul 1430, cucerirea acesteia de catre oromani a dus la transformarea sa in moschee. A ramas asa pana la inceputul primului razboi balcanic (1912) cand grecii si-au recapatat intregul oras, si implicit si acest monument cultural.
Biserica este renumita, mai inainte de toate, pentru cele sase panouri de mozaic care dateaza inca din din perioada politicii iconoclaste. In aceste mozaicuri este reprezentata imaginea Sfantului Dumitru alaturi de copii sau de cititori. Aceste importante lucrari de arta au reusit sa fie ferite de doctrina iconoclasmului din anii 726-843 care urmarea distrugerea icoanelor si inlaturarea disciplinelor cu caracter religios.
Pe una dintre lucrari, in partea de jos, inca se mai gaseste o inscriprie ce dateaza din anul 621 care reprezinta o multumire adresata lui Dumnezeu pentru ca a salvat locuitorii Salonicului. Alte importante mozaicuri au fost distruse in perioada in care biserica a fost sub ocupatie turceasca si a functionat ca moschee. Atunci, operele de arta au fost acoperite de tencuiala, fapt ce a dus la distrugerea acestora. In anul 1917, un incendiu de mari proportii a mistuit biserica. Aceasta tragedie a contribuit la pierderea unor lucrari de arta extrem de importante prin vechimea si semnificatia lor. Incendiul a distrus si o parte din oras, nu numai din biserica, singurele surse prin care se mai poate aprecia lucrarile realizate in perioada bizantina fiind fotografiile alb-negru.
Subsolul bisericii este zona criptelor unde se afla o camera in care se banuieste ca ar fi stat prizonier Sfantul Dimitrie. Tot aici se gaseste, surprinzator, o portiune dintr-o strada romana. Asest lucru este marturie a faptului ca, in trecut, camera se afla la suprafata si nu in subteran. Tot in aceasta biserica sunt pastrate si moastele Sfantului Dumitru, care este considerat si declarat ocrotitorul orasului Salonic.
Biserica din Salonic ce poarta hramul Sfantului Dumitru este un obiectiv turistic important de vizitat deoarece, este un loc cu o incarcatura istorica impresionanta si cu o arhitectura demna de toata admiratia. Cateva minute de reculegere pe scaunele frumos sculptate din interiorul bisericii, va vor relaxa si va vor da ocazia sa admirati mozaicurile celebre din biserica.
GPS - Latitudine: 40.638870, Longitudine: 22.947540
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica si Cripta Sfantul Dumitru din Salonic