Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfintii Petru si Pavel din Arad
Construit intre anii 1698 si 1702, lacasul de cult a suferit o multitudine de tranformari de-a lungul vremurilor. Initial, forma si motivele arhitectonice apartineau stilului baroc, stil accentuat pe perioada transformarilor suferite, in special, intre anii 1790 si 1822. Un alt motiv pentru care valoarea monumentului istoric este nemasurata il adauga faptul ca biserica detine scrieri, inscrisuri si marturii ce au legatura directa cu prezenta etnicilor sarbi in zona Aradului, inca din cele mai vechi timpuri.
Finantarea constructiei acestui lacas de cult a fost suportata direct de catre capitanul Ioan Popovici Tekelya, lucru continuat de stranepotul sau Sava Tekelia, o alta personalitate marcanta a judetului Arad.
Sub conducerea printului Eugen de Savoya, armatele imperiale au cucerit Aradul si, la portile orasului au fost infiintate puncte de trecere supravegheate de militari sarbi. Acesta a fost startul colonizarii sarbesti, iar controlul asupra granitelor orasului a fost unul dintre primele privilegii acordate sarbilor de imparatul Leopold I.
Modificarile arhitectonice substantiele, au dus ca, in jurul anului 1822, turla bisericii sa fie inaltata cu inca 4 metri, adaptata fiind la stilul rococco. La aceasta importanta modificare arhitecturala au contrubuit cativa mesteri adusi din Ucraina si platiti de familia Tekelya.
In interior, ca reprezentari arhitecturale putem intalni pilastri, deasupra intrarii, precum si cateva monumente funerare zidite in peretele bisericii.
Piesele de rezistenta sunt cele 6 fresce care contin scene istorice si religioase, ornamente aflate pe bolta bisericii, ce au fost adaugate in anul 1845 de catre pictorul Nicolae Alexici, pictor care semneaza si pictura de pe iconostas. Tot pe iconostas putem admira lucrarile sculptorului Mihai Ianici. In altarul bisericii, la loc de cinste, o icoana, opera a maestrului Stefan Tenetchi, icoana ce poarta reprezentarea Maicii Domnului.
De asemenea, in patrimoniul bisericii se mai afla si cele mai vechi steaguri ale breslelor cetatii Aradului, precum si mormantul lui Sava Tekelya, patriotul sarb, ce a trait intre anii 1761 si 1842. Lacasul de cult este unul dintre cele mai vechi cladiri ale Aradului si se afla situat in Piata Sarbeasca.
GPS - Latitudine: 46.166862, Longitudine: 21.309429
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfintii Petru si Pavel din Arad