Biserica Sfintii Arhangheli din Braila

Se cunoaste ca biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Braila a fost o constructie destinata celebrarii cultului la musulmani, o geamie, in timpul stapanirii otomane (sec. XVII-XVIII). In anul 1831, biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” a fost transformata in biserica ortodoxa, acest lucru intamplandu-se dupa ce orasul a revenit Tarii Romanesti, prin Pacea de la Adrianopole. Insa, pana in prezent edificiul pastreaza elemente de arhitectura orientala, fiind una din putinele biserici din Romania care nu are turle.

Cu privire la aceasta biserica, in lucrarea “Orase din Romania”, autorul, profesorul Simionescu, scria: “Cum urci in port, pe la debarcader, dai intr-o rotonda frumoasa, relativ bine intretinuta, spatioasa. Daca n-ar fi vechea geamie, prefacuta in bisericuta, care sa-ti arate ca pe aici a fost o raia turceasca te-ai crede dupa flori, ca si dupa cladirile imprejmuitoare, in vreun oras din apus.“

Situata fiind in Piata Traian, biserica a fost restaurata in anii '90, este cel mai vechi lacas de cult din oras, dar si singura marturie istorica a imprejurarilor in care, in urma razboiului ruso-turc din anii 1828-1829 si a pacii de la Adrianopol - 1829, orasul si teritoriul din jurul orasului au reintrat in componenta Principatului Tarii Romanesti.

Contextul in care geamia a fost transformata in biserica se leaga de numele arhiducelui Mihail Pavlovici Romanov, seful armatei rusesti, care a luat aceasta initiativa. Acesta a cerut Episcopiei Buzaului, sub jurisdictia careia se afla orasul Braila, aprobarea de a transforma geamia in biserica crestin ortodoxa, pentru a aminti de eliberarea Brailei de sub ocupatie otomana. Ca raspuns la initiativa acestuia, la 8 Martie 1831, dupa ce s-a facut Sfantul Altar, s-a oficiat sfintirea bisericii.

Geamiei construita din caramida nearsa, i s-a adaugat absida altarului din caramida bine arsa. Au fost zidite ferestrele dinspre rasarit si fost inlocuite ferestrele inguste suprapuse de pe fatadele de nord si sud, cu ferestre simple largi si rotunjite sus. Cu 31 de ani mai tarziu de la infiintare, biserica a fost marita cu sapte metri spre vest, ajungand la forma in care poate fi vazuta si azi. Mai tarziu, in anul 1922, zidul bisericii a fost refacut in exterior, inlocuindu-se caramida nearsa cu caramida de presa.

Vizitand aceasta biserica veti remarca frumoasele decoratiuni ale tavanului, realizate cu baghete de lemn in stil oriental. Partea centrala a tavanului este acoperita cu stuc si pictata cu figura Pantocratorului, care, in bisericile ortodoxe obisnuite se gaseste in centrul cupolei naosului. In perioada 1828-1829, minaretul geamiei a fost inlocuit cu o clopotnita de lemn care a pierit mistuita de foc in 1885, dupa care a fost construita o alta, din lemn, inlocuita - la randul ei, cu actuala clopotnita de zid in stil romanesc construita in anul 1923.

Cele trei clopote initiale au fost turnate in Rusia, poarta inscriptia: “Acest clopot facutu-i-s-au din tunuri turcesti ce s-au luat de la cetatea Silistrei in leatul 1829, luna decembrie, de catre tutorele Rusienesti ostiri si s-au harazit spre pomenire de Prea Puternicul a toatei Rusii Imparatul Nicolae I la biserica cea noua din Valahia unde se prasnuieste hramul Sfantul Arhanghel Mihail, 1832. Maistor Grigore Federisev, Petersburg.” In timpul incendiului din 1885, cand a ars si clopotnita lucrata initial, clopotele s-au spart, cele doua ce pot fi vazute azi au fost daruite de ctitorii restauratori.

Atrage atentia catapeteasma bisericii pe care se afla icoana Sfantului Arhanghel Mihail, din argint aurit, in toc din lemn, lucrata in Rusia si daruita bisericii de ducele Mihail Pavlovici, in anul 1834.

Localizare

GPS - Latitudine: 45.270956, Longitudine: 27.970847

Mareste harta

Legenda

  • Biserica Sfintii Arhangheli din Braila
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfintii Arhangheli din Braila

Braila