Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantului Pantelimon din Salonic
Orasul Salonic nu va va dezamagi, cu siguranta, in materie de obiective turistice ce pot fi vizitate. Un alt monument de vizitat ce se adauga pe lista unui turist ajuns in acest oras este Biserica Sfantului Pantelimon (Ayios Panteleimon).
Construita in secolul al XII-lea, mai exact in anul 1164, micuta biserica a fost inchinata Sfantului Pantelimon despre care se spune ca este ocrotitorul doctorilor. Initial biserica a fost construita ca o fundatie apartinant lui Alexius Angelus Comneus, fiul Theodorei Komnene a carui tata era imparatul bizantin Alexios I Komnenos. Biserica are un dom inconjurat de patru arcade, element specific arhitecturii macedonene, iar spatiul ce inconjoara cladirea este ingradit de un zid gros din piatra. Frescele din biserica exemplifica cel mai bine trasaturile artei bizantine. Scenele pictate sunt in mare parte preluate din Biblie si se aseamana cu pictura ce exista in Manastirea Latmou.
In secolul al XVI – lea biserica a fost afectata de un cutremur care a dus la afectarea unei parti din biserica. Reconstructia a presupus, printre altele, si repictarea partii superioare a lacasului religios. Iconostasul original si splendid a rezistat cutremurului, insa, cu timpul, pictura ce se gaseste pe acesta s-a cam sters. O alta actiune de restaurare a avut loc in anul 1885 si ca urmare a avut repictarea frescelor din naos. De asemenea, in anul 1923 alte fresce care datau din secolul al XII-lea au fost restaurate. Cu timpul, imaginile pictate in aceasta biserica au devenit subiecte de analiza pentru criticii de arta care urmareau descoperirea unor noi semnificatii sau concepte in scenele pictate.
Biserica Sfantului Pantelimon este un lacas religios ce merita vizitat mai ales pentru frumusetea sa, dar si pentru importanta sa istorica. Acest obiectiv turistic este deschis zilnic si se pot face poze achiitand o taxa de 3€.
GPS - Latitudine: 40.632961, Longitudine: 22.950331
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantului Pantelimon din Salonic