Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim
Biserica Sfantului Mormant este situata in Orasul Vechi din Ierusalim, cel mai sfant loc crestin din lume. Aceasta a fost un important loc de pelerinaj in secolul al IV-lea. Desi nu este sigur, se spune ca Biserica Sfantului Mormant este situata pe mormantul real al lui Hristos.
Comunitatea crestina timpurie din Ierusalim pare sa fi organizat celebrari liturgice la mormantul lui Hristos din momentul invierii pana cand orasul a fost luat de catre romani in anul 66 AD. Aproximativ un secol mai tarziu, in 135 d.Hr., imparatul Hadrian a ridicat in acest loc un templu pentru Afrodita. Locul a ramas ingropat sub templul pagan pana cand imparatul Constantin cel Mare s-a convertit la crestinism in 312 AD. El a aratat curand un interes deosebit pentru locurile sfinte asociate cu noua lui credinta si a comandat ca numeroase biserici sa fie construite in toata Tara Sfanta. Constructia celei mai importante dintre acestea, Biserica Sfantului Mormant, a inceput in 326 AD. Constructorii lui Constantin au indepartat templul Afroditei si cu ocazia sapaturilor a fost gasita si Stanca de pe Golgota. Biserica a fost dedicata in mod oficial in anul 335.
Biserica lui Constantin a fost mult mai mare decat cea care poate fi vazuta astazi, dar a avut un aspect simplu. Aceasta cladire a fost grav avariata de un incendiu in 614 d.Hr., cand persii au invadat Ierusalimul. De asemenea, ei au capturat Sfinta Cruce, dar in 630, imparatul Heraclie a intrat triumfator in Ierusalim si a restaurat Adevarata Cruce a Bisericii reconstruite a Sfantului Mormant. Biserica a fost reconstruita ulterior fara schimbari majore in planul initial.
In 638, crestinii au fost obligati sa se predea controlului musulman sub califul Omar. Biserica Sfantului Mormant a continuat sa functioneze ca o biserica crestina sub protectia lui Omar si conducatorilor musulmani timpurii, dar acest lucru s-a schimbat pe 18 octombrie 1009, atunci cand califul Fatimid Hakim a distrus brutal biserica. Ulterior, comunitatea crestina din Ierusalim nu si-a putut permite reparatii, dar in 1048 Imparatul Constantin a prevazut bani pentru reconstructie, sub rezerva unor conditii stricte impuse de califat. Fondurile nu au fost adecvate pentru a repara complet biserica originala. Atriumul si bazilica au fost complet pierdute, ramanand doar curtea si rotonda. Cruciatii au contribuit la renovarea bisericii, doar pentru a aduce modificari in stil romanic in anul 1112.
Biserica Sfantului Mormant sta ca un clopot deasupra Golgotei. In fata bisericii se afla
o curte mare, loc in care se aduna pelerinii, in timpul marilor sarbatori si procesiuni crestine, dar si pentru a asculta indicatiile ghizilor despre istoria bisericii si a evenimentelor sfinte petrecute aici. In jurul curtii sunt manastiri si paraclise ale ortodocsilor, armenilor si coptilor.
La cativa metri de intrarea in biserica se afla Piatra Ungerii - o lespede din piatra rosiatica care protejeaza locul in care Iosif din Arimateea si Nicodim, au asezat trupul Domnului dupa ce l-au coborat de pe cruce.
Istoria haotica a bisericii este evidenta in ceea ce vad vizitatorii azi. Elemente bizantine, medievale, cruciate si moderne se amesteca intr-un ciudat amalgam de stiluri, iar fiecare comunitate crestina a decoratat altarele distinctiv.
GPS - Latitudine: 31.778481, Longitudine: 35.229600
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim