Biserica Sfantul Nicolae din Brasov

Biserica Sfantul Nicolae din Brasov este considerata catedrala romanilor din tara Barsei. In cronicile vremii din Scheii Brasovului se spunea: "La anul de la Hristos 1292 au facut o cruce de lemn in Schei cu sdrila si dupa multi ani, atunci in locul crucei au ridicat biserica de lemn catra anul de ;pla Hs.1513, cu hramul arhiereului Nicolae, iara catra anul 1518 de la Hs. fost-au pe aceeas vreme un preot, Petru, om vestit si indraznind aceasta cu mai mult oameni din Schei s–au dus la tara Romaneasca la domnul tarai, adeca la Ioan Neagoe Basarab Voevod, feciorul lui Basaraba si l-au rugat sa le ridice o biserica de piatra in Schei".

Lucrarile de restaurare din perioada 1969-1975 demonstreaza ca aici au existat trei edificii de cult: incepand cu secolul al XIV-lea, o biserica de lemn; in secolul al XV-lea (incepand cu anul 1495), o biserica din zid cu o nava dreptunghiulara; si inca o biserica de piatra a carei constructie a fost initiata de Neagoe Basarab. De aceasta ultima biserica s-a ocupat Petru Cercel, care, alaturi de protopopi din Schei, Iane si Mihai, "au ridicat tinda bisericii de piatra si au infrumusetat oltariul si besereca cea veche cu toate chipurile sfintilor si cu podoabe in anul 7092 (=1583)". "Aron Voda (al Moldovei) au ispravit si au zugravit si au inaltat turnul".

In perioada ce a urmat, bisericii i-au fost aduse adaugiri arhitectonice. Paraclisul din turnul bisericii (unic in tara noastra), cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, a fost terminat in 1651. De asemenea, cronicile vremii spun ca la 1733 "iulie 9 zile, luni, la 7 ceasuri s-au pus temeliile paraclisului, care s-au facut pentru treaba ispovedaniei, intru hramul Blagovestenilor Precestei, care s-au facut prin indrumarea si purtarea de grija a popei Radului s(fiul) popei Radu Tempea". Noul paraclis cu hramul Bunei Vestiri, noul paraclis a fost pictat in perioada 1735-1738 cu pictura murala. Ulterior este construit si cel de al doilea paraclis, spre sud, cu hramul Inaltarea Domnului.

In interiorul bisericii se poate vedea pictura artistului Costin Petrescu, datata la mijlocul secolului XX: fresca intrarii lui Mihai Viteazul in Brasov, intampinat la poarta cetatii de protopopul Mihai, imaginea a patru voievozi ctitori si tabloul alegoric al tipografiei coresiene, scena incoronarii lui Ferdinand la Alba Iulia si un moment festiv cu mitropolitul Andrei Saguna, portretele mitropolitului Andrei Saguna si al mitropolitului Nicolae Balan, imaginea regelui Mihai si al mamei sale Elena.

Sub egida Bisericii Sfantul Nicolae s-a infiintat prima scoala romaneasca (veacul al XIV-lea); s-au tiparit primele carti de circulatie in limba romana (prin diaconul Coresi); s-a scris prima gramatica romaneasca (Dimitrie Eustatievici -1757); s-au tradus primele carti populare (dascalul Costea) si multe alte valori ale spiritualitatii romanesti.

Localizare

GPS - Latitudine: 45.635564, Longitudine: 25.580138

Mareste harta

Legenda

  • Biserica Sfantul Nicolae din Brasov
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantul Nicolae din Brasov

Brasov