Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantul Ioan din Cesis
Biserica Sfantul Ioan din Cesis este una dintre cele mai vechi si mai impunatoare monumente religioase de pe teritoriul tarii.
Istoria spune ca Biserica dateaza inca din secolul al XIV-lea, mai exact din anul 1320, si a fost inchinata Sfantului Ioan Botezatorul. Aceasta, in momentul in care s-a construit, servea cavalerilor din Ordinul Livonian si in capela ei erau incoronati acestia. Monumentul religios a fost initial construita pentru a arata celorlalte tari puterea si bogatia orasului Cesis.
Monumentul bisericesc a fost construit in timpul domniei arhiepiscopului Riga, dupa care s-a dat si numele capitalei tarii, si a durat aproximativ 4 ani. In interiorul capelei bisericesti descoperim mormintele celor care au lucrat aici, respectiv ale lui Otto Schenking, preotului catolic Georg Elger si ale episcopului Patriciu Nidechi.
De-a lungul timpului Biserica Sfantului Ioan Botezatorul a trecut prin mai multe stapaniri si prin cateva razboaie, precum si printr-un incendiu devastator, fapt care a dus la reconstructia ei de cateva ori. La ora actuala, monumentul religios se intinde pe o suprafata de 65 de metri lungime si 32 de metri latime. Exteriorul cladirii ne prezinta un turn clopotnita inalt de 15 metri care bate in fiecare zi de duminica si de sarbatoare pentru a-si chema enoriasii la rugaciune si unde turistii pot urca pentru a vedea panorama orasului si a imprejurimilor care il inconjoara.
Interiorul constructiei este dominat de o biserica masiva din lemn de nuc, care se deschide in doua parti. Biserica prezinta doua altare, unul inchinat Sfantului Iona Botezatorul si celalalt Sfintei Fecioare Maria si a Domnului Iisus Hristos. Ambele altare sunt construite in stilul arhitectural neo gotic si se pastreaza intacte chiar si in zilele noastre. Bolta cladirii este dominata de un candelabru numit de localnici Lamberg, donat bisericii de niste comercianti in anul 1781. Pe zidurile interioare gasim multe picturi ale unor artisti cunoscuti de origine letona si rusa, iar pe ferestrele largi se gasesc vitralii colorate, din anul 1884.
Turistii care viziteaza Biserica Sfantului Ioan Botezatorul trebuie sa fie imbracati decenti, femeile sa poarte basma, iar barbatii sa nu prezinte ceva pe cap. De asemenea, acestia nu trebuie sa prezinte un stil vestimentar sportiv.
In momentul in care intrati in cladire, nu uitati sa va inchideti telefoanele mobile sau alte dispozitive de comunicatie care ar putea perturba linistea din interiorul constructiei. Fotografiatul si filmatul in incinta Bisericii Sfantului Ioan Botezatorul sunt strict interzise. Intrarea in biserica este gratuita si cladirea este deschisa in fiecare zi a saptamanii incepand cu orele 9 ale diminetii pana la orele 17 ale dupa amiezii.
GPS - Latitudine: 57.312302, Longitudine: 25.271860
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfantul Ioan din Cesis