Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfanta Treime – Cetate
Istoricul Bisericii Sf. Treime – Cetate ne duce inapoi in timp in anul 1785, cand patru crestini ortodocsi au cumparat doua case in Targul Cailor in vederea adaptarii lor ca edificiu de cult ortodox. Un an mai tarziu, tranzactie punand totusi conditia ca biserica sa fie construita ,,in fundul gradinii; sa nu se schimbe acoperisul casei si sa nu aiba clopot sau toaca”. Inca un an mai tarziu, biserica era amenajata si gata sa ii primeasca pe credinciosi. In ciuda faptului ca romanii au fost cei care au suportat cheltuielile cu biserica, grecii si-au arogat drepturile asupra acesteia. Cum autoritatea locala tinea partea grecilor, au urmat procese extinse pe o perioada de 100 de ani (1789-1887). In anul in 1833, romanii parasesc Biserica Sf. Treime si formeaza noua parohie a Sfintei Adormiri, in Piata Sfatului, parte dintre ei ramanand in vechea Biserica, ascultand slujba in limba greaca, in speranta va veni si ziua in care li se va da dreptate. De-abia in anul 1942, in biserica incepe sa se slujeasca in limba romana.
Biserica Sf. Treime – Cetate a fost construita in forma de nava, cu bolta in arc frant, cu pereti din piatra si caramida, prevazuti cu ferestre alungite si terminate in partea de sus in semicerc. Turnul acestei biserici este parte a sistemului de fortificatii a Cetatii (Bastionul Graft), fiind cunoscut sub numele de ,,Turnul pulberariei”. Acest turn, in 1853, a fost amenajat drept clopotnita, adaugandu-i-se si o toaca.
Interiorul bisericii este foarte atragator. Acesta a fost realizat in stil baroc si cu bogate ornamente in stuc, cu basoreliefuri de plante si flori. Se pot admira trei icoane in ulei: Sf. Ap. Petru, Sf. Treime si Sf. Ap. Pavel. Pictura de pe peretii interiori a fost realizata in anul 1859, in stil apusean, de pictorul Gulimievici, si restaurata in anul 1908 de Livasa Liolcis din Chefalonia, si in 1963 de pictorul Nicolae Stoica din Bucuresti. Iconostasul de stil baroc, este o piesa deosebit de valoroasa a bisericii. Acesta este imbracat in foita de aur. Pot fi vazute icoane vechi, de asemenea, foarte valoroase: icoana datata la 1633 adusa din Venetia, icoane ferecate in anul 1851 de argintarul brasovean N. Jekelius etc. Intre alte elemente valoroase adapostite in biserica se numara: o Evanghelie greceasca ferecata in arint si aur de mesterul Samuel May, alte Evanghelii ferecate, date de boierul Barbu Cepescu si sotia sa Zamfira, Evanghelii date de imparateasa Ecaterina a II-a a Rusiei (1785) si cea mai valoroasa donatie, cea de la printul Grigore Brancoveanu, un rand de odajdii, stiharul, procovite, toate cu fir din aur si argint. Multe din valorile acestei biserici au fost duse la Academia Romana de catre istoricul Stefan Metes, in anul 1931, intre care ,,manuscrise si documente in 3 de pachete si 180 pachete nelegate, 419 carti”.
O troita datata din 1292, cea mai veche troita a acestor meleaguri, a fost adusa la biserica in anul 1985. In cimitirul acestei biserici isi dorm somnul de veci mari personalitati: parintii printului Grigore Brancoveanu (Emanuel si Zoe), mitropolitul Dositei al tarii Romanesti, familia domnitorului muntean Alexandru Sutu etc.
GPS - Latitudine: 45.641450, Longitudine: 25.585403
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfanta Treime – Cetate