Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfanta Sofia din Salonic
Un alt monument ce se afla in orasul Salonic si care este printre lacasurile des vizitate se numeste Biserica Sfanta Sofia sau Ayia Sofia. Aceasta constructie dateaza inca din secolul al VIII-lea si este situata in fruntea topului celor mai vechi si mari biserici bizantine din Salonic. In locul unde se afla acum acest monument, la incepul secolului al V-lea se afla o alta biserica, care a fost daramata, pastrandu-se din ea doar capitoliile coloanelor, si construindu-se, dupa modelul Bisericii Sfanta Sofia din Constantinopol, monumentul ce exista si in prezent. In 1205 cand cea de-a Patra Cruciada a ocupat orasul, biserica a devenit catedrala orasului Salonic. Acest statut s-a mentinut pana in anul 1246, cand orasul a fost acaparat de Imperiul Bizantin. Ca multe alte constructii din Salonic, si Biserica Sfanta Sofia este surprinsa la un moment dat in istorie ca fiind moschee. Asta s-a intamplat in anul 1430, cand armata otomana condusa de sultanul Murad al II-lea a cucerit orasul Salonic. La scurt timp, biserica a fost transformata in moscheea – Aya Sofya Camii. Spre deosebire de alte lacasuri, acest monument nu a rezistat politicii impuse de iconoclasm, o mare parte din mozaicurile din interiorul sau fiind distruse. In locul operelor de arta a fost pusa o simpla cruce din lemn care se poate vedea si astazi.
In anul 1890 in acest oras a izbucnit un incendiu care a afectat monumentul destul de mult. La scurt timp dupa acest accident, biserica a fost inchisa si s-a inceput restaurarea sa. Din fericire, in anul 1917 cand un incendiu de mari proportii a afectat orasul, biserica Sfanta Sofia a ramas neatinsa. In prezent, pe cupola este reprezentat evenimentul biblic corespunzator Inaltarii Domnului, impreuna cu imaginea celor 12 Apostoli, a Fecioarei Maria si a altor doi ingeri. Majoritatea picturlior de pe peretii bisericii sunt realizate dupa anul 1917.
Un obiectiv turistic precum Biserica Sfanta Sofia este pacat de evitat deoarece, la fel ca multe alte monumente din Salonic, este o marturie vie a unui trecut plin de evenimente tumultoase. De asemenea, este important de stiut ca obiectivul turistic se afla inscris pe lista monumentelor ce dateaza din perioada bizantina in patrimoniul UNESCO.
GPS - Latitudine: 40.633060, Longitudine: 22.946369
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Sfanta Sofia din Salonic