Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Santa Cecilia in Trastevere din Roma
Santa Cecilia in Trastevere este o biserica din secolul al V-lea in Roma, Italia, dedicata Sf. Cecilia. Prima biserica de pe acest loc a fost infiintata, probabil, in secolul al III-lea de catre Papa Urban I. aceasta a fost dedicata Sf Cecilia, martirizata sub Marcus Aurelius Severus Alexander la sfarsitul secolului al V-lea.
Baptisteriul asociat cu aceasta biserica, impreuna cu ramasitele unei case romane a Imperiului timpuriu, au fost descoperite in timpul sapaturilor arheologice sub capela moastelor. Papa Pascal a refacut biserica in 822, si a mutat aici moastele Sf. Cecilia. Printre artefactele ramase din secolul al XIII-lea se numara o pictura murala reprezentand Judecata de Apoi creata de catre Pietro Cavallini intre anii 1289 – 1293. Ciborium-ul in stil gotic este sustinut de patru coloane din marmura alba si neagra, decorate cu statuete de ingeri, sfinti, profeti si evanghelisti.
Intrarea in aceasta bazilica se face printr-o gradina interioara cu flori, avand in mijloc o fantana. In fata se afla porticul din secolul al Xll-lea, sustinut de coloanele antice, si clopotnita in stil romanic. Papa Pascal I a construit biserica in secolul al IX-lea, pe locul unde se afla casa in care Cecllia a fost omorata de imparatul Marcus Aurelius.
Printre lucrarile cele mai remarcabile din aceasta bazilica se numara sculptura altarului reprezantand pe Sf. Cecilia, creata in 1600 de catre sculptorul renascentist Stefano Maderno. Cripta adaposteste moastele Sf. Cecilia si ale sotului ei, Sf. Valerian.
Fatada bisericii a fost adaugata de catre Ferdinando Fuga in 1725 si s-au facut mai multe lucrari de renovare in 1823. Santa Cecilia este o bazilica cu transept. Acesta este orientat spre vest, in conformitate cu traditia romana. Exteriorul din caramida din secolul al IX-lea supravietuieste intact, dar este dificil de vazut din cauza adaugarilor ulterioare. Intrarea se face printr-o curte mica la est. Porticul include inscriptii din secolul al XIII-lea si diverse fragmente arhitecturale. In interior, exista un naos cu abside laterale si capele.
Printre lucrarile notabile de arta din biserica se numara Judecata de Pietro Cavallini (c. 1293) si un baldachino de Arnolfo di Cambio in altar (anul 1200 tarziu).
In fata corului este o sculptura realizata de Stefano Maderno, a corpului neputrezit al Sf. Cecilia, asa cum s-a constatat in cazul exhumarii in 1599. Contorsionata si totusi intr-un fel gratios, statuia este extrem de neobisnuita si are un mare impact emotional. In fata statuii se afla o placa de marmura cu o inscriptie din declaratia artistului realizata sub juramant, referitoare la faptul ca trupul Ceciliei a fost gasit neputrezit.
Printre celelalte bogatii ale bazilicii se numara baldachinul altarului, realizat in stil gotic de Arnolfo di Camblo si mozaicurile din absida, din secolul al IX-lea, infatindu-l pe lisus cu sfintii Pavel, Agatha, Petru, Pascal, Valerlano si Cecilia. De interes sunt si ramasitele frescei din secolul al XIII-lea, Judecata de Apoi, de Pietro Cavalllni, care acoperea odinioara peretii navei centrale.
Despre Capela baii, de la capatul navei laterale sudice, se spune ca ar contine cada in care Sf. Cecllia a fost oparita cu apa fiarta, precum sl un tablou de Guldo Reni ce descrie decapitarea ei.
Adresa: Piazza dl Santa Cecllia 22; Tramvaiul 8; Autobuzele 23,44
Program: Zilnic 9:15-12:45,16.00-18:00
Taxe de acces: nu se percep
Adresa
Piazza di Santa Cecilia 22, 00153 RomaCum ajung
Tramvaiul 8 sau autobuzele 23, 24Telefon
+39 06 4549 2739Timp mediu vizitare
30minPreturi
Orar
GPS - Latitudine: 41.887020, Longitudine: 12.476680
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Santa Cecilia in Trastevere din Roma