Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Romano Catolica Calvaria
Ridicata in anul 1844 de catre Episcopul Ham Janos, dupa un proiect realizat de Tischler Albin, Biserica „Calvaria“ are hramul Preasfintei Inimi a lui Isus. Imaginea acestei biserici se poate vedea in Albumul Jubiliar al anului 1904.
Fratii Weszelovszky din Satu Mare au reconstruit biserica in anul 1908, iar in anul 1909 lacasul de cult a fost sfintit de Episcopul Dr. Boromisza Tibor.
Biserica a fost inzestrata cu turnuri inalte de 42,20 metri. In legatura cu modul in care a fost construita biserica, in anul 1969, arhitectii locali si organele Oficiului de planificare din Satu Mare au scris: „Biserica este construita in stil gotic. Proportiile sale armonioase, fatada, ornamentatiile usilor si ferestrelor sunt specifice stilului gotic si contribuie mult la evidentierea valorii artistice a bisericii. Rozeta frontala, de exemplu, este cel mai frumos element ornamental al stilului. Inaltimea bisericii este ceva mai mare fata de profilul transversal, dar tocmai aceasta da cladirii un aspect interesant”.
In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial biserica a fost deteriorata, insa, dupa anul 1945 aceasta a fost renovata. De asemenea, a mai fost renovata in exterior in anii 1975 si 1976. Astfel, in cadrul lucrarilor coordonate de constructorul Pugner Alexandru, toata tencuiala a fost inlaturata si inlocuita de alta cu sistem esalonat. La terminarea lucrarilor de renovare exterioara, in 1976, biserica a fost sfintita. In perioada 1977- 1978, interiorul bisericii a fost restaurat de zugravul Bodi Endre.
Din patrimoniul bisericii fac parte: doua clopote, cel mare turnat in anul 1908, in onoarea Inimii lui Isus, in orasul Sopron (Ungaria), iar cel mic in cinstea Maicii Domnului la Sibiu in 1929; si cele trei altare, unul principal si doua laterale, deosebit de frumos decorate de mesteri din Tirol.
GPS - Latitudine: 47.790220, Longitudine: 22.873464
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Romano Catolica Calvaria