Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Profetului Ilie din Salonic
Printre bisericile absolut surprinzatoare din punct de vedere arhitectural se numara si Biserica Profetului Ilie (Profitis Ilias), localizata in partea superioara a orasului vechi. Acest lacas religios face parte din patrimoniul UNESCO, fiind una dintre cele mai vechi biserici din Salonic.
Construita in secolul al XIV-lea, biserica este o frumoasa constructie cu elemente ce se incadreaza perfect stilului reprezentativ al epocii Bizantine. Hramul pe care il poarta in prezent, Profetul Ilie, a fost dat relativ de curand, intrebuintarea sa originala si intiala nefiind cunoscuta. Avand in vedere ca numele intial al bisericii a fost pierdut, dupa recucerirea orasului de catre greci, biserica a fost numita dupa cunoscutul profet biblic. In perioada otomana, biserica a fost transformata in moschee primind numele de Saryli Camii. Se spune ca acest nume avea legatura cu un palat care exista in zona si care probabil a ars in timpul unei revolte din anul 1342.
Din punct de vederea arhitectural, biserica este construita dupa modelul celor de pe Muntele Athos. Este singura biserica din Salonic ce a copiat modelul bisericilor numeroase de pe Muntele Athos. Asemanarea izbitoare cu manastirile de pe munte, a determinat istoricii sa considere ca ceea ce astazi este Biserica Profetului Ilie, in trecut a fost corpul principal al unei manastiri construita de Makarios Choumnos, membrul unei familii foarte bogate, intre anii 1360 – 1370.
Aceasta manastire era dedicata Maicii Domnului si era una dintre cele mai importante si populare constructii din oras in secolul al XIV-lea. O alta teorie ar fi aceea ca, intial, biserica a fost dedicata lui Iisus Salvatorul, argument sustinut de asemanarea sa cu manastirea Akapniou prin elementele arhitecturale specifice Constantinopolului si nu Salonicului. Picturile din interiorul bisericii au fost partial conservate, acestea infatisand scene din copilaria lui Iisus si din seria miracolele realizate de acesta. Conform rezultatelor stiintifice, frescele au fort realizate in jurul anilor 1360 – 1370.
Biserica Profetului Ilie este, cu siguranta, o constructie ce merita vizitata deoarece este unica in oras din punct de vedere arhitectural. A reusit sa fie cat mai bine pastrata in forma sa initiala, fiind restaurata o singura data intre anii 1956 – 1961. Intrarea este libera, programul este zilnic de la ora 08.00 la ora 18:00 iar fotografiile sunt permise achitand o taxa la intrarea in curtea bisericii.
GPS - Latitudine: 40.640820, Longitudine: 22.948660
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Profetului Ilie din Salonic