Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Neagra
Multe s-au spus si se vor mai spune despre Biserica Neagra din Brasov. Din istoricul acestui edificiu de cult magnific, care se afla pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea, aflam ca a inceput sa fie ridicat in anul 1383, timp in care orasul Brasov se afla intr-o perioada de dezvoltare culturala si economica puternica. Constructia bisericii a fost intrerupta de invazia turcilor din 1421. Ulterior, lucrarile au fost reluate dupa un plan mult simplificat. In anul 1477 lucrarile de constructie au fost incheiate. Biserica a primit hramul Sfintei Maria – si azi se poate vedea fresca Fecioarei Maria in hala portii sudice. In anul 1542, dupa patrunderea reformei bisericesti in Transilvania, s-a celebrat prima slujba evanghelica in Biserica Neagra.
Aceasta este o biserica-hala in stil gotic tarziu si este formata din cor, naos si turn. Are o lungime totala de 89 m (31 m sunt reprezentati de cor, 42 m de naos si 16 m de baza turnului). Suprafata totala a bisericii este de 2500 m², iar blocurile din care sunt construite zidurile au un volum de 9000 m³. Trei nave de inaltime egala formeaza naosul care este impartit de cele cinci perechi de coloane in sase travee. Pe latura sudica a bisericii se afla portalul principal, frumos decorat cu sculpturi ornamentale.
Trecutul Bisericii Negre a fost zbuciumat, dat fiind ca de-a lungul secolelor XVI-XVII a fost afectata de multe cutremure astfel incat, la jumatatea secolului al XVII-lea, a fost nevoie de lucrari de restaurare. A urmat marele incendiu din 21 aprilie 1689 care a distrus acoperisul si mobilierul din interior. De fapt, de atunci ruina innegrita de fum s-a numit Biserica Neagra. Renovarile ulterioare, incheiate in 1722, i-au dat bisericii un aspect baroc. Firma vieneza Schonthaler i-a ridicat altarul neogotic in perioada 1865 - 1866, dar a realizat si stranele din cor. In fata turnului sudic, in anul 1898, este amplasata statuia lui Honterus.
Alte renovari majore ale bisericii au inclus: renovarea corului si refacerea statuetelor de pe contraforturile acestuia din 1937; restaurarea acoperisului si a fatadei sudice in perioada 1969-1977; renovarea si amenajarea interiorului pentru ca biserica sa poata fi folosita in slujbe in perioada 1981 -1987; restaurarea partii nordice, a fatadei sudice si a turnului in perioada 1987 – 1999.
Tezaur cultural al bisericii consta in: altarul principal (1866) care formeaza impreuna cu stranele corului o unitate conceptuala; amvonul (1696) realizat cu sustinerea maistrului macelar Laurenz Bamches a carui monograma se afla pe coroana ornamentala; cristelnita (1472), un exemplu valoros al artei de turnatorie medievala; altarul din Feldioara (secolul al XV-lea) pe a carui tabla sunt pictate scene din viata lui Hristos; portalurile gotice (1477) - aripile portalului sudic sunt decorate cu motive vegetale gotice si inscriptionat anul 1477; pictura in ulei de Fritz Schullerus (1898) aflata pe zidul din drepta fata, langa cor, reprezinta un moment fictiv in care mai marii sfatului brasovean depun juramantul pe „Cartea Reformei” de Johannes Honterus si pecetluiesc reforma in oras; pictura in ulei „Nunta din Cana” realizata de pictorului brasovean Hans Eder si care si care reprezinta transformarea apei in vin de catre Isus; fresca Mariei deasupra celui de-al doilea lintou al portalului sudic (15. Jh.) – o pictura care ii infatiseaza pe Maria si pe pruncul Isus alaturi de Sf. Katharina si Sf. Barbara; Stranele breslei tamplarilor brasoveni (1746-1748), niste strane exemplar lucrate; ciclul de virtuti pe stranele breslei tamplarilor brasoveni (pe la 1715) - pe latura din fata a stranelor sunt evidentiate zece virtuti, ca semn al credintei protestante a locuitorilor; blazonul Brasovului si blazonul familiei Hunyadi (blazoane picatate, secolul al XVIII-lea) ambele cu tendinta baroca; pietrele funerare si statuia Honterus de Harro Magnussen (1898).
In prezent, in Biserica Neagra pot fi admirate orga Buchholz construita intre 1836 si 1839 in stil romantic timpuriu de catre Carl August Buchholz din Berlin (instrument principal) si orga Hesse, contruita in anul 1861 pentru comunitatea de sasi din Lechinta de catre Carl Hesse din Viena, care se afla in cor (instrument pentru acompaniament. Orga Buchholz era candva una dintre cele mai mari si mai importante orgi din Europa. Clapele acestei orgi sunt acoperite cu fildes, iar ornamentele sunt prevazute cu sculpturi din lemn de tei aurit.
Biserica Neagra detine si o colectie impresionanta de covoare, interiorul sau fiind dominat de spledoarea de culori a celor aproximativ 110 covoare orientale expuse. Provenienta covoarelor nu este cunoscuta, dar se stie ca sunt in biserica de la inceputul secolului al XVI-lea. In cea mai mai parte covoarele din Biserica Neagra sunt categorisite ca „transilvanene“, pentru ca s-au pastrat in numar mare si in multe variante pe teritoriul Transilvaniei. De asemenea, in biserica sunt pastrate haine preotesti din catifea rosie, din secolul al XV-lea si vesminte preotesti din secolele XIV-XV.
Cu privire la Biserica Neagra se fac diferite topuri. Intr-unul dintre acestea se prezentau cateva lucruri mai putin stiute despre acest magnific edificiu de cult. Intre acestea notam: in tunul sau se afla unul dintre cele mai mari clopote din Europa si cel mai mare din Romania, cantareste 6.300 de kg; umanistul Johannes Honterus, este inmormantat aici; numele original al bisericii este Biserica Sfanta Maria; orga mecanica Buchholtz este cea mai mare si functionala orga din sud-estul Europei; are o capacitate de 5.000 de persoane; este cea mai vizitata cladire de cult din Romania; este cel mai fotografiat obiectiv turistic din Romania; este cel mai inalt edificiu construit in stil gotic din sud-estul Europei etc.
GPS - Latitudine: 45.640761, Longitudine: 25.586629
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Neagra