Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Greaca din Braila
Biserica comunitatii grecesti din Braila a fost proiectata in anul 1863, in cruce inscrisa, de catre arhitectul Avram Ioannidis din Prusa si, 9 ani mai tarziu, constructia acesteia era finalizata.
Clopotnita inalta pe fatada bisericii a fost construita de catre mesterul Constantinos Nicolaou. Materialele de constructie au fost aduse din strainatate, iar la constructii au participat in majoritate mesteri italieni. Dupa moartea arhitectului Iasevoli in 1872, lucrarile au fost terminate de catre ucenicul lui, Gioachimo Brolca.
In amintirea zilei in care s-a facut tarnosirea a fost inscrisa o inscriptie pe o placa de marmura. Inscriptia se poate vedea pe fatada bisericii: “Comunitatea Greaca din Braila a construit pe propria sa cheltuiala aceasta Sfanta Biserica, pe care a dedicat-o Bunei Vestiri si a asezat temelia, la 8 Septembrie 1863, iar prima tarnosire a acesteia s-a savarsit la 29 Octombrie 1972.” In constructia edificiului domina elemente antice elene, gotice si renascentiste. Toate aceste elemente sunt adunate intr-o combinatie omogena a stilului neoclasic.
Mare parte din interiorul bisericii a fost pictat de Gheorghe Tattarescu, cel care a continuat munca sa fiind Constantinos Livadas Liochis, in perioada 1901-1903. Se remarca iconostasul bisericii, care, potrivit traditiei locale, a fost lucrat la Constantinopol. Icoanele portabile ale iconostasului sunt semnate de cei care le-au lucrat: Matache Orasianu, C. Grasianu din Braila si V. C. Robea din Galati. In biserica exista icoane ce poarta si alte semnaturi. Prima icoana portabila cu semnatura lui Ioannis C. Chiriacos, ierodiacon al comunitatii grecesti din Braila, care se pastreaza la biserica greaca din Braila dateaza din anul 1913. Exista icoane cu semnatura lui pana in anul 1920. Cea mai importanta icoana portabila din biserica este Icoana Maicii Domnului Odighitria cu iconostas, datata in secolul al XV-lea sau mai tarziu.
In interior se remarca candelabrele grandioase din cristal de Murano si Boemia, dar si sfesnice lucrate la atelierele din Constantinopol, asezate intre iconostase.
Interesant de stiut este ca incepand cu anul 1899, pentru o buna perioada de timp, clopotnita bisericii grecesti Buna Vestire a fost folosita ca foisor de foc, deoarece era cea mai inalta cladire din oras. Clopotnita era in legatura telefonica cu serviciul de pompieri, si pentru a se stinge incendiile la timp, functiona ca observator zi si noapte.
GPS - Latitudine: 45.270249, Longitudine: 27.973359
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica Greaca din Braila